Ādažu bāzi atvērto durvju dienā apmeklē vairāk nekā 150 bērnu

NBS
Sargs.lv
Skolēni Ādažu bāzē
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

14. novembrī Ādažu bāzē norisinājās atvērto durvju diena, kuras laikā skolēni varēja ielūkoties karavīru ikdienā, kā arī iepazīties ar dienesta pienākumiem.

Ādažu bāzi atvērto durvju dienā apmeklē vairāk nekā 150 bērnu

Skolēniem bija iespēja iepazīties ar Sauszemes spēku kājnieku brigādes dienestu, aplūkot kājnieku ekipējumu, bruņojumu un autotransportu, uzzināt par nesprāgušās munīcijas neitralizētāju darbu, ielūkoties sporta zālē, kur ikdienā sevi formā uztur Sauszemes spēku karavīri. Tāpat skolēni iepazinās ar karavīru sadzīves apstākļiem kazarmās, uzzināja par Medicīnas centra darbu un noskaidroja, kas ietilpst kapelāna dienesta pienākumos.

Kopumā bija ieradušies vairāk nekā 150 bērnu no dažādām Latvijas mācību iestādēm. Visjaunākie viesi bāzē bija Ādažu bāzes kaimiņi – bērni no Kadagas pirmsskolas izglītības iestādes, kas jau rudenī uzsāks mācības pirmajā klasē.

Ādažu bāzi apmeklēja Mārupes vidusskolas 5.c klase, Privātās vidusskolas „Patnis” 5.klase, Suntažu internātpamatskolas-rehabilitācijas centra 4.-9.klašu skolēni, jaunsargi no Jelgavas 501.Jaunsargu vienības un 502.Ozolnieku vienības, Montesori sākumskolas „Pētnieki” 1.klase, Krustpils pamatskolas 4.-9.klašu skolēni un Laurenču sākumskolas skolēni.

Apmeklējot Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolu, bērniem tika izrādīta sprādzienbīstamo priekšmetu modeļi, kas atrodas skolas krājumos un skaidrots, ka nedrīkst aiztikt šāda veida objektus, tos uzejot mežā, uz ielas vai jebkur citur.

„Esmu redzējis tādu mežā, bet neaiztiku,” paziņoja Krists no Kadagas pirmsskolas izglītības iestādes.

Karavīri skaidroja bērniem, ka, atrodot sprādzienbīstamu priekšmetu, to nedrīkst aiztikt, mēģināt izjaukt vai pārvietot, bet par atradumu jāinformē vecāki un jālūdz, lai viņi ziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā, vai zvanot pa tālruņa numuru 112. Notikuma vietā ieradīsies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Rūdolfs un Bruno no Mārupes vidusskolas 5.c klases noskaidroja, ka karavīra darbs ir īsta profesija. Viņi bija pārsteigti, ka karavīrs var satikt savu ģimeni biežāk nekā reizi nedēļā, jo bija pārliecināti, ka karavīri Ādažu bāzi nepamet.

Undīni visvairāk pārsteidza Latvijas armija rīcībā esošais medicīnas transportlīdzeklis un cita veida autotransports. „Uzzināju daudz par armijas automašīnām. Tās daudz neatšķiras no pārējām mašīnām uz ielas, tikai dažas no tām ir ar bruņojumu,” secināja Undīne no Laurenču sākumskolas.

Atvērto durvju dienu apmeklēja arī jaunsargi no 501. un 502. Jaunsardzes nodaļām. „Šodien Ādažu bāzē ieradušies jaunsargi, kuri šā gada 13. septembrī ieguvuši no pirmās līdz trešajai vietai Zemessardzes 52. kājnieku bataljona rīkotajās Zemessardzes 23. gadadienai veltītajās militārajās sacensībās skolu jauniešiem un jaunsargiem,” norādīja 501. Jaunsardzes nodaļas instruktore kaprāle Daina Kleinberga.Suntažu internātpamatskolas-rehabilitācijas centra skolniece Olga bija ieinteresēta noskaidrot, kā kļūt par Nacionālo bruņoto spēku mediķi, cik ilgs laiks nepieciešams, lai apgūtu šo profesiju. Viņa bija pārsteigta, noskaidrojot, ka arī ārsti bruņotajos spēkos ir karavīri.

 Atvērto durvju dienas mērķis ir veidot un uzturēt karavīru saikni ar sabiedrību, kā arī veicināt skolēnu izpratni par aizsardzības nozari un karavīra dienestu.

Dalies ar šo ziņu