No Norvēģijas Zemessardzei iegādāsies prettanku ieročus un automašīnas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Carl Gustaf ieroči
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

10. novembrī Ministru kabinetā tika apstiprināta prettanku ieroču, kravas automašīnu un bruņotu apvidus automašīnu iegāde no Norvēģijas valdības Zemessardzes kaujas spēju stiprināšanai.

No Norvēģijas Zemessardzei iegādāsies prettanku ieročus un automašīnas

„Šī bruņojuma un tehnikas iegāde būtiski stiprinās Zemessardzes kaujas spējas,” uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. „Ar šo tehniku tiks nomainītas vairākus desmitus gadus vecas tehnikas vienības, kas pašlaik ir Zemessardzes rīcībā.  Līdz ar to tiks uzlabota gan Zemessardzes mobilitāte, gan zemessargu kaujas gatavība.”

Zemessardzes vajadzībām tiks iegādāti 800 prettanku ieroči „Carl Gustav”, 50 kravas automašīnas „Scania” un 50 viegli bruņotas „Mercedes Benz” apvidus automašīnas par summu četri miljoni euro esošā aizsardzības budžeta ietvaros.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube norādīja, ka mobilie prettanku ieroči "Carl Gustav" ir ļoti efektīvi un, kombinācijā ar "Spike" prettanku ieročiem, šobrīd bruņotajiem spēkiem ir nepieciešami. "800 ir ļoti nopietns daudzums, lai jebkuram agresoram liktu aizdomāties," uzsvēra komandieris.

Gan kravas automašīnas, gan apvidus automašīnas Norvēģijas bruņotajos spēkos atradās ilgtermiņa uzglabāšanā (rezervē), tās ir labā tehniskajā stāvoklī. Tās paredzēts saņemt līdz gada beigām.

Kravas automašīnas ražotas laikā no 1991. līdz 1994.gadam, un to nobraukums ir robežās no 1500 līdz 5000 kilometriem. Savukārt apvidus automašīnas ražotas laikā no 1993. līdz 1999. gadam, un arī tiem ir mazs nobraukums.

2013. gada novembrī bruņotie spēki no Norvēģijas saņēma 134 „Scania” P93 piecu un astoņu tonnu kravas mašīnas, astoņas „Scania” NM154 tehnikas evakuācijas mašīnas un 12 „Mercedes-Benz” 300GDN sanitārās mašīnas.

29 .jūlijā Ministru kabinets atbalstīja konceptu par Zemessardzes attīstību un paaugstinātas gatavības apakšvienību izveidi no 2015. līdz 2018. gadam.

Zemessardzes kaujas spēju attīstības koncepta pirmā posma realizācijas rezultātā 2018. gadā paredzēts izveidot 18 paaugstinātas gatavības apakšvienības – 14 paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības ar integrētām pretgaisa aizsardzības, prettanku, snaiperu un inženieru spējām un četras specializētās vada līmeņa apakšvienības ar aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, pretgaisa aizsardzības, mīnmetēju un inženieru spējām.

Šogad  plānots izveidot trīs šādas apakšvienības, pa vienai katrā Zemessardzes novadā. Tās sastāvēs no aktīvākajiem zemessargiem, kuri pie pirmās nepieciešamības ir gatavi iesaistīties gan mācībās, gan reālu draudu novēršanā, un vienības būs attiecīgi ekipētas un apmācītas.

Dalies ar šo ziņu