Svinīgi atklāti sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas pasākumi Rīgā

Sabiedrība
Sargs.lv
Graube, 11. novembris
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

7. novembrī ar Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Raimonda Graubes un Latvijas Kara muzeja direktores Aijas Fleijas dalību pie Pulvertorņa tika iedegts Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskurs, atklāta sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcija un divas Lāčplēša dienai veltītas izstādes Latvijas Kara muzejā.

Svinīgi atklāti sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas pasākumi Rīgā

„Ar šo ugunskuru aizdedzināšanu un lentīšu locīšanas pasākumu mēs atklājam Lāčplēša dienas pasākumus Rīgā, kas ir nozīmīgi, lai mēs atcerētos savus karavīrus un savas valsts pirmsākumus,” sacīja NBS komandieris. „Šodien mēs aizdedzam Brīvības cīņu ugunskurus – un ugunskurs katram karavīram ir svētuma simbols, tas dod siltumu un dzīvību, dod spēku, un tieši tas mums visiem ir vajadzīgs.”

Ģenerālleitnants R.Graube uzsvēra, ka armija cīņās nebūtu uzvarējusi, ja to neatbalstītu visa latviešu tauta, tāpēc NBS komandieris aicināja uz vienotību valsts svētku dienās. Komandieris pateicās Rīgas Amatniecības vidusskolai par ugunskura metāla pamatnes izveidošanu, ko tagad varēs izmantot katru gadus. 

„Tieši šajās dienās pirms 95 gadiem latviešu karavīri gatavojās operācijai Rīgas atbrīvošanai, veica izlūkpatruļas un riskēja ar savām dzīvībām, lai atbrīvotu mūsu galvaspilsētu.

Mums tas ir jāatceras, jo, pateicoties viņiem, mēs esam brīva, neatkarīga valsts,” sacīja komandieris.

7. novembrī Latvijas Kara muzejā pirmo reizi Latvijas vēsturē vienkopus tika izstādīti visi Kara muzeja krājumā esošie 38 Lāčplēša Kara ordeņi un 11 šī ordeņa miniatūrnozīmes. Apmeklētājiem būs unikāla iespēja aplūkot Lāčplēša Kara ordeņa emaljas zīmējumus palielinājumā un pārliecināties, ka katrs ordenis ir unikāls un atšķirīgs.

Tāpat 7. novembrī tika atklāta arī vjetnamiešu mākslinieka Kao Vieta Ngujena izstāde ,,Mans Lāčplēsis”, kurā mākslinieks piedāvā savu versiju Andreja Pumpura eposā aprakstītajai seno baltu dievu sapulcei, kā arī stāstam par pirmo vācu tirgotāju un misionāru atkuģošanu uz Baltijas zemēm un krustnešu pirmo sastapšanos ar baltiešiem.

Aizsardzības ministrija jau ceturto gadu aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcijā, un 11. novembrī salocītās lentītes tiek dalītas NBS rīkotajos Lāčplēša dienas pasākumos.

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki šogad sagādājuši 15 kilometrus sarkanbaltsarkano lentīšu, kuras tiks salocītas Rīgā un reģionos.
 

Dalies ar šo ziņu