Šolē: ASV klātbūtne Latvijā demonstrē NATO stingro apņemšanos aizstāvēt Alianses dalībvalstis

Nozares politika
Sargs.lv
Šolē
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Šodien aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un ASV Aizsardzības sekretāra padomnieks Dereks Šolē piedalījās kopīgā preses konferencē Aizsardzības ministrijā.

Šolē: ASV klātbūtne Latvijā demonstrē NATO stingro apņemšanos aizstāvēt Alianses dalībvalstu teritoriālo neaizskaramību

R. Vējonis izteica pateicību par ASV klātbūtni reģionā un norādīja uz Latvijas un ASV partnerības nozīmību. „ASV ir mūsu galvenais stratēģiskais partneris gan NATO ietvaros, gan arī divpusējā sadarbībā,” uzsvēra R. Vējonis.

Aizsardzības ministrs apliecināja, ka jaunā valdība nemainīs savas prioritātes: „Drošība aizvien ir prioritāte un apņemšanās palielināt aizsardzības budžetu un sasniegt divus procentus no iekšzemes kopprodukta līdz 2020.gadam paliek nemainīga.”

R. Vējonis informēja, ka tikšanās laikā ar D. Šolē tika pārrunāta Velsas samitā pieņemto lēmumu praktiska ieviešana, kā arī ASV klātbūtne Latvijā un turpmākā abu valstu sadarbība. 

Savukārt ASV Aizsardzības sekretāra padomnieks Dereks Šolē uzsvēra, ka Saeimā vienbalsīgi pieņemtais lēmums palielināt aizsardzības budžetu ir kritiski nepieciešams un ļoti būtisks. „Es pateicos par milzīgo darbu, ko Latvijas karavīri ir ieguldījuši Afganistānā un turpinās ieguldīt, dienot NATO apmācības un atbalsta misijas „Resolute Supprot” sastāvā,” Latvijas ieguldījumu atzinīgi novērtēja D.Šolē.

 Runājot par Krievijas agresiju Ukrainā, D. Šolē apliecināja, ka: „ASV kopā ar Latviju un Baltijas valstīm stingri atbalsta Ukrainas iedzīvotājus un Porošenko valdību. Kamēr vien Krievija turpinās šo ceļu, tā saskarsies ar pieaugošu politisko un ekonomisko izolāciju.”

ASV Aizsardzības sekretāra padomnieks pauda apņemšanos stiprināt sadarbību, kā arī nodrošināt klātbūtni, jo izprot Latvijas bažas par šā brīža drošības situāciju. „Mēs turpināsim rotācijas kārtībā sūtīt karavīrus uz Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Tā ir iespēja demonstrēt ASV un NATO stingro apņemšanos aizstāvēt visu dalībvalstu teritoriālo neaizskaramību NATO 5.panta ietvaros,” sacīja D. Šolē.

Dalies ar šo ziņu