Valdību pilnvaro noteikt atšķirīgu kārtību Nacionālās aizsardzības akadēmijas darbībai

Nozares politika
LETA
Nacionālā Aizsardzības akadēmija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Saeima šodien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Augstskolu likumā, lemjot, ka Ministru kabinets nosaka Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas  darbības principus atsevišķās jomās, ciktāl tie atšķiras no likumā noteiktajiem.

Valdību pilnvaro noteikt atšķirīgu kārtību Nacionālās aizsardzības akadēmijas darbībai

Likumā ierakstīts, ka aizsardzības akadēmija ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļa un jautājumos, kuri neskar bruņoto spēku komandiera kompetenci, akadēmija ir aizsardzības ministra pārraudzībā.

Attiecībā uz šo augstskolu Ministru kabinets noteiks tās institūciju - satversmes sapulces, senāta, rektora un akadēmiskās šķīrējtiesas - kompetenci, ciktāl tā atšķiras no šajā likumā noteiktās. Tāpat valdība noteiks augstskolas rektora vēlēšanu kārtību, akadēmiskā personāla, kas nav profesionālā dienesta karavīri, atalgojuma noteikšanas kārtību un citus aspektus.

Valdībai līdz 2014. gada 1. decembrim būs jāapstiprina minētie noteikumi un līdz 2015. gada 1. jūnijam jāapstiprina akadēmijas Satversme.

Ministru kabinets būs tiesīgs, ja to prasīs augstskolas militārā vai profesionālā specifika, noteikt citu kārtību studējošo skaita noteikšanai, studējošo un akadēmiskā personāla komplektēšanai un citiem aspektiem. Tāpat valdība varēs noteikt atšķirīgas prasības rektora kvalifikācijai un ierobežojumus likumā noteiktajām studējošo un studējošo pašpārvaldes tiesībām.

Grozījumi sagatavoti, lai ņemtu vērā Valsts kontroles ieteikumus. Saskaņā ar šiem ieteikumiem, lai nodrošinātu aizsardzības akadēmijas juridiskā statusa un darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, Aizsardzības ministrijai, saskaņojot ar Izglītības un zinātnes ministriju, bija jāizvērtē, kādi grozījumi normatīvajos aktos izdarāmi, un jāveic nepieciešamie pasākumi, lai tiktu noteikts akadēmijas darbības modelis un pārraudzības kārtība.

Dalies ar šo ziņu