Ģenerālleitnants Kembels: ASV armija Eiropā turpinās veiksmīgo sadarbību ar Latviju

Nozares politika
Sargs.lv
ģenerālleitnants Kembels
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

14. oktobrī Latvijā oficiālā darba vizītē ieradās arī ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Donalds Kembels (Donald Campbell). Viņš tikās ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, pārrunājot abu militāro institūciju sadarbību un reģionālās un starptautiskās drošības aspektus.

Ģenerālleitnants Kembels: ASV armija Eiropā turpinās veiksmīgo sadarbību ar Latviju

Ģenerāļi pārrunāja arī turpmāko ASV armijas iesaisti reģionā, tai skaitā Latvijā.

„Šobrīd Latvijā ieradusies 1. kavalērijas divīzijas karavīri ar smago bruņutehniku, un plānots, ka nākamgad Ādažos ieradīsies nākamā ASV karavīru vienība, lai trenētos kopā ar latviešiem un piedalītos militārajās mācībās. Es ceru, ka arī citas NATO valstis atbalstīs operāciju „Atlantic Resolve”, kas paredz drošības stiprināšanu Baltijas valstīs un Polijā, un pievienosies mums. Esmu gandarīts, ka Ādažos ieradies Norvēģijas Telemarkas bataljons, un mēs varēsim trenēties trīs nācijas kopā,” sacīja ģenerālleitnants Kembels. Tāpat viņš norādīja, ka ASV ciešā sadarbība ar Latviju un pārējām Baltijas valstīm turpināsies neatkarīgi no to, vai operācija „Atlantic Resolve” tiks pagarināta.

Izsakot atzinību par ieguldījumu Latvijas bruņoto spēku attīstībā un abu valstu militārajā sadarbībā, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ASV armijas Eiropā komandierim pasniedza bruņoto spēku komandiera apbalvojumu - goda zīmi "Par nopelniem". Ģenerālleitnants Kembels kā ASV armijas Eiropā komandieris veltījis daudz enerģijas ASV un Latvijas sadarbības izveidē, tai skaitā kopīgu mācību organizēšanā. Viņa pašatdeve un mērķtiecība bijis liels ieguvums ne tikai savas valsts pārstāvošās organizācijas labā, bet arī NATO alianses saliedēšanā un attīstībā. Komandieris ir devis lielu ieguldījumu Sauszemes spēku kājnieku brigādes kaujas spēju stiprināšanā.

 „Mūsu sadarbība ar Latvijas bruņotajiem spēkiem un īpaši Sauszemes spēku kājnieku brigādi aizvien bijusi ļoti laba,” uzsver ģenerālleitnants Kempbels. „To vēl vairāk nostiprināja 173. kājnieku brigādes karavīri, kas šā gada aprīlī ieradās Latvijā, lai demonstrētu mūsu klātbūtni reģionā, un tagad turpina 1. kavalērijas divīzijas karavīri.

Šī nav simboliska klātbūtne, bet gan reāls  ASV armijas un ASV armijas Eiropā ieguldījums NATO spēju stiprināšanā šajā reģionā operācijas „Atlantic Resolve” ietvaros, vairojot drošību reģionā.

14. oktobrī ģenerālleitnants Kembels apmeklēja arī Ādažu bāzi un poligonu, kur tikās ar ASV armijas 1. kavalērijas divīzijas smagās bruņutehnikas rotas, kā arī ar Latvijas kājnieku brigādes karavīriem.

„Šodien, runājot ar karavīriem, es pārliecinājos, ka viņi ir gandarīti par iespēju būt Latvijā un trenēties kopā ar Latvijas bruņotajiem spēkiem un citām valstīm starptautisko militāro mācību ietvaros. Savā un karavīru vārdā vēlos pateikties ģenerālleitnantam Raimondam Graubem un pulkvedim Mārtiņam Libertam par mūsu karavīru laipno uzņemšanu,” sacīja ģenerālleitnants Kembels.

ASV armijas Eiropā komandieris Latvijā ieradies jau ceturto reizi, tai skaitā apmeklējot mācības „Saber Strike 2013” un „Saber Strike 2014”, kas ir ASV armijas Eiropā organizētās un vadītās mācības reģionā. Arī turpmāk ASV armija Eiropā plāno piedalīties mācībās „Saber Strike”, „Saber Junction” un „Steadfast Javelin”, kā arī citās mācībās, kas varētu tikt organizētas nākotnē.

Dalies ar šo ziņu