Bruņoto spēku konferencē iepazīstina ar Zemessardzes ieroču decentralizācijas plānu

NBS
Sargs.lv
Vējonis
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

15. oktobrī Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā notika bruņoto spēku ceturkšņa pārskata konference, kurā aizsardzības nozares vadība informēja regulāro spēku un Zemesardzes vienību vadību par trešajā ceturksnī paveikto, kā arī ieskicēja nākamā gada plānu un ar to izpildi saistītos izaicinājumus, par vienu no būtiskākajiem nosaucot Zemessardzes paugstinātas gatavības apakšvienību izveidošanu un apbruņojuma decentralizācijas uzsākšanu.

Bruņoto spēku konferencē iepazīstina ar Zemessardzes ieroču decentralizācijas plānu

Uzrunājot klātesošos, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis informēja, ka ir nolēmis atbalstīt Zemessardzes ieroču decentralizēšanu. "Esmu pieņēmis lēmumu, kā Zemessardzes ieroču decentralizāciju saistīt ar zemessargu apmācības līmeni, kā arī valsts drošības apdraudējuma līmeni," sacīja aizsardzības ministrs, paskaidrojot, ka zemessargi, kuri būs beiguši attiecīgu apmācības līmeni vai būs paaugstinātas gatavības apakšvienības sastāvā, individuālo ekipējumu glabās mājās. Ministrs norādīja, ka vienlaikus tiks precizēts, kāda valsts apdraudējuma līmenī ekipējums būs jāizsniedz visiem zemessargiem.

"Mēs nedrīkstam tikt pārsteigti, un regulārajiem spēkiem un Zemessardzei jāspēj reaģēt dažādās situācijās, taču mums jābūt pārliecinātiem, ka zemessargi, kuri saņems ieročus un ekipējumu glabāšanai mājās, būs attiecīgi sagatavoti un Zemessardzei ir rīcības plāns, lai attiecīgos decentralizācijas apstākļos Zemessardze spētu rīkoties kā militāra vienība, nevis izrādītu nekoordinētu pretestību," uzsvēra aizsardzības ministrs.

Vienlaikus ministrs uzdeva turpināt Aizsardzības ministrijā sākto darbu pie kopējo bruņoto spēku reaģēšanas spēju stiprināšanas un kaujas gatavības paaugstināšanas, tostarp veicot plašāku decentralizāciju bruņotajos spēkos kopumā.

29. jūlijā Ministru kabinets atbalstīja konceptu par Zemessardzes attīstību un paaugstinātas gatavības apakšvienību izveidi no 2015. līdz 2018. gadam.

Zemessardzes kaujas spēju attīstības koncepta pirmā posma realizācijas rezultātā 2018. gadā paredzēts izveidot 18 paaugstinātas gatavības apakšvienības – 14 paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības ar integrētām pretgaisa aizsardzības, prettanku, snaiperu un inženieru spējām un četras specializētās vada līmeņa apakšvienības ar aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, pretgaisa aizsardzības, mīnmetēju un inženieru spējām.

Šogad  plānots izveidot trīs šādas apakšvienības, pa vienai katrā Zemessardzes novadā. Tās sastāvēs no aktīvākajiem zemessargiem, kuri pie pirmās nepieciešamības ir gatavi iesaistīties gan mācībās, gan reālu draudu novēršanā, un vienības būs attiecīgi ekipētas un apmācītas.

Dalies ar šo ziņu