Svinīgi atklāj Lielvārdes lidlauku dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām

NBS
Sargs.lv
Aviācijas bāze
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

25. septembrī Lielvārdē notika Gaisa spēku aviācijas bāzes lidlauka atklāšana dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām. Tas nozīmē, ka, saskaņā ar vizuālo lidojumu noteikumiem un neizmantojot papildu navigācijas sistēmas, Lielvārdes lidlaukā varēs nolaisties helikopteri un mazas un vidējas klases lidmašīnas.

Svinīgi atklāj Lielvārdes lidlauku dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām

Ceremonijā piedalījās premjerministre Laimdota Straujuma, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, un Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks (DSACEUR) ģenerālis sers Adrians Bredšovs (Adrian Bradshaw), kurš Latvijā ieradies, lai apmeklētu NATO vingrinājumus.

Tāpat uz atklāšanas ceremoniju bija ieradusies Lietuvas un Igaunijas Gaisa spēku vadība, kā arī NATO gaisa telpā virs Baltijas patrulējošo Portugāles un Kanādas kontingentu komandieri, lai apliecinātu ciešo sadarbību un apsveiktu Gaisa spēku aviācijas bāzes komandieri pulkvedi Aivaru Mežoru ar nozīmīgo notikumu bāzes attīstībā.

Šodien pirmo reizi Lielvārdes lidlauka skrejceļu skāra četras kaujas lidmašīnas - divas Portugāles F-16 un divas Kanādas CF-188.

 „Atklājot Lielvārdes lidlauku dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām, varam būt lepni par šo īstenoto Nacionālo bruņoto spēku attīstības projektu. Latvijā tagad ir izveidots NATO un nacionālajām prasībām atbilstošs lidlauks, kā arī mūsdienīga un daudzfunkcionāla militārā bāze,” atklāšanas runā sacīja premjerministre Laimdota Straujuma.

Premjerministre apliecināja, ka lidlauka attīstībā ieguldītais kā NATO, tā nacionālais finansējums, ir kalpojis kā nozīmīgas investīcijas arī Latvijas uzņēmējiem – tā ir bijusi iespēja uzņēmumiem apliecināt savu profesionalitāti un gatavību iesaistīties liela apjoma projektos.

 „Šogad aprit desmit gadi kopš Latvija ir pievienojusies spēcīgākajai militārajai aliansei un šajā periodā ir īstenots viens no bruņoto spēku ilgtermiņa attīstības projektiem, attīstīt Gaisa spēka aviācijas bāzi Lielvārdē,” uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Lielvārdes lidlauka attīstība vēlreiz apliecina, ka Latvijas prioritāte nav jaunu militāru bāžu attīstība, bet gan esošās infrastruktūras pilnveidošana, uzlabošana un pielāgošana augstajiem NATO standartiem.

„Šī ir liela diena bruņotajiem spēkiem, Gaisa spēku aviācijas bāzei, Latvijai un visai Aliansei – Lielvārdes lidlauks ir kļuvis militāri operacionāls to uzdevumu veikšanai, ko mēs esam noteikuši sev mūsu valsts aizsardzībai un ko mums ir noteikusi dalība Aliansē,” ar šādiem vārdiem Gaisa spēku aviācijas bāzes lidlauku atklāja NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Komandieris atgādināja, ka lidlauks jau ir pārbaudīts pirms trim nedēļām - septembra sākumā te notika mācības "Steadfast Javelin II", kur nakts laikā vizuālās nosēšanās režīmā Lielvārdē nolaidās stratēģiskās transporta lidmašīnas no Ramšteinas, kas atveda uz Latviju bruņumašīnas. „Tas ir svarīgākais pierādījums mūsu un Alianses spējām nodrošināt strauju sabiedroto spēku ienākšanu Latvijas teritorijā, ja rastos tāda nepieciešamība. Kā mums māca Ukrainas krīze - laiks šādās situācijās ir izšķirošs - un iespēja uzņemt sabiedrotos pēc iespējas ātrāk ir ļoti nozīmīga aizsardzības spēja,” sacīja ģenerālleitnants R. Graube.

Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Adrians Bredšovs uzsvēra mācību „Steadfast Javelin II”  lielo nozīmi Lielvārdes lidlauka un sabiedroto spēju pārbaudīšanā.

"Šī diena iezīmē nozīmīgu soli operacionālo spēju attīstībā, kas NATO ir ļoti svarīgass, īpaši šajā drošības situācijā. Mēs jau esam apliecinājuši, ka NATO veiktās mācības Latvijā un arī Lielvārdē ir daļa no atbalsta pasākumiem, to pierāda arī mācības "Steadfast Javelin II", kurās piedalījās daudzas NATO dalībvalstis. Tas kārtējo reizi pierādīja, ka Alianse uztver 5.pantu un kolektīvo aizsardzību kā akmenī iecirstu,” sacīja ģenerālis A.Bredšovs.

Ģenerālis A. Bredšovs atzina, ka Lielvārdes lidlauka attīstība dod NATO lielu potenciālu un apliecināja, ka Baltijas valstīs notiks arvien vairāk NATO militāro mācību, arī Lielvārdes lidlaukā.

Līdz ar savas infrastruktūras uzlabošanu un militāro spēju attīstīšanu Latvija demonstrē stingru apņēmību ievērot kolektīvās aizsardzības principus un gatavību ieguldīt kolektīvajā aizsardzībā.

No 2009. gada līdz 2013. gadam Lielvārdes lidlaukā notikusi apjomīga NATO finansētās infrastruktūras - skrejceļš, manevrēšanas ceļi, peroni, laukumi, ēkas – būvniecība, veikta arī bāzes nožogojuma un patruļceļa izbūve 22 km garumā; pašlaik tiek īstenoti arī bāzes kopējās infrastruktūras sakārtošanas un uzlabošanas darbi, uzsākta aviācijas degvielas noliktavas būvniecība.

Laikā no 2006. līdz 2013. gadam lidlauka projekta attīstībā ir ieguldīti apmēram 27 miljoni eiro NATO līdzekļu un apmēram 55,4 miljoni eiro nacionālā finansējuma.

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku Aviācijas bāzes „Lielvārde” attīstība ir bruņoto spēku ilgtermiņa projekts, kuru realizējot Latvijā tiks izveidots NATO un nacionālajām prasībām atbilstošs lidlauks, kā arī mūsdienīga un daudzfunkcionāla militārā bāze, kas ir nepieciešama, lai bruņotie spēki varētu pilnvērtīgi īstenot savus uzdevumus valsts aizsardzības nodrošināšanai, kā arī realizēt NATO operāciju atbalsta pasākumus un veikt NATO gaisa patrulēšanas lidmašīnu apkalpošanu.

Dalies ar šo ziņu