190 Ukrainas karavīru bērnu uzsākuši mācības ar aizsardzības nozares sagādātajām skolas somām

Sabiedrība
Inga Dambe
ziedojums Ukrainai
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Šā gada martā Krievijas veiktās okupācijas dēļ Ukrainas bruņoto spēku karavīri un viņu ģimenes locekļi bija spiesti pamest savas dzīvesvietas Krimas Autonomajā Republikā. Bruņoto spēku Jūras aviācijas brigāde ar ģimenēm no militārās aviācijas bāzes Sakos (Krima) pēdējā brīdī paspēja izlidot uz 300 km attālo Mikolajevas apgabalu.

190 Ukrainas karavīru bērnu uzsākuši mācības ar aizsardzības nozares sagādātajām skolas somām

Atsaucoties Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba lūgumam pēc palīdzības, Aizsardzības ministrija nolēma organizēt aizsardzības nozares palīdzības akciju cietušajām Ukrainas karavīru ģimenēm, iepriecināt karavīru bērnus un nedaudz atvieglot jaunā mācību gada sākumu svešā vietā. Pēc Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba iesniegtās informācijas, Mikolajevas apgabalā sūtījumu gaidīja kopumā 190 bērni.

Akcijai tūlīt atsaucās visas Nacionālo bruņoto spēku vienības, aizsardzības nozares darbinieki un pavisam nejauši par akciju uzzinājušie iedzīvotāji no visas valsts. Vienlaikus skolas lietas sūtījumam vāca arī Latvijas Transatlantiskā organizācija.

Atsaucība bija pārsteidzoši liela un uz Ukrainu aizceļoja divarpus tonnas – burtnīcas un krāsas, penāļi un somas, galda spēles un pat neliels batuts.

Transportējot savu sūtījumu uz Mikolajevu, Ukrainā nogādājām arī Latvijas Ukraiņu kongresa un Ukraiņu kultūras centra „Džerelo” sūtījumu bēgļiem no Austrumukrainas, kuri patvērušies Ivanofrankovskā, Jelgavas sadraudzības pilsētā.

Pēc kravas noformēšanas un divu dienu pārbrauciena Latvija-Lietuva-Polija-Ukraina, naktī izbraucām no Kijevas uz Ukrainas dienvidu daļu – Melnās jūras piekrasti. Pēc rietumnieciskās un salīdzinoši mierīgās Kijevas, garā brauciena pa daudz provinciālāko un vienkāršāko pilsētu, mazpilsētu un ciematu rindu Odesas virzienā, nonācām Mikolajevā. Līdz šai pilsētai tieša karadarbība nav atnākusi, bet, iebraucot pilsētā, ceļa malās redzamās sakrautās maisu barikādes rāda, ka iedzīvotāji gatavi aizstāvībai.

Vieta, kur apmetušies no Krimas izbēgušie cilvēki, ir ļoti nabadzīga, bet apņēmība, ar kādu bēgļu ģimenes šeit iekārtojas, ar brīvprātīgo palīdzību pamestu ēku karkasus pārvēršot dzīvojamās telpās, kā arī vasarīgi spožā saule rada pozitīvu noskaņu. Karavīri, kraujot no mašīnas smagās kastes joko, dzīve rit uz priekšu, un pavisam noteikti rodas pārliecība, ka apstākļu saliedēti, viņi iet uz savu mērķi un neslīgst bezcerībā, neskatoties uz to, kas notiek jau pavisam netālu austrumos.

Karavīru, kuru ģimenēm nonāk atbalsta sūtījums, iepriekšējā dienesta vieta ir Saki Krimā, no kurienes pēdējā brīdī, nesagaidot komandu rīkoties, noticis pārlidojums uz Mikolajevu.

Brigādes komandieris pulkvedis Igors Bedzajs uzņēmies atbildību un ar šo pārlidojumu nodrošinājis arī lielu aviācijas tehnikas vienību saglābšanu Ukrainas Bruņotiem spēkiem. Taču daudz par šo runāts netiek un arī fotografēt cilvēkus, kas priecājas par atvesto, šķiet uzbāzīgi. Nododam laba vēlējumus no Latvijas, stāstām, cik daudz sirsnības jutām sūtījumu vācot. Pēc īsas tikšanās ar komandieri, projām dodoties, redzam, ka telpā, kur saliktas kastes, tās jau izpako un sākas koordinēšana, kam un cik burtnīcu, pildspalvu vai zīmuļu nepieciešams. Dzirdam sirsnīgus paldies.

 Braucot pārrunājam piedzīvoto, saprotam, cik nozīmīga bijusi mūsu sagaidīšana Kijevā un Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba augstas amatpersonas konvojs, kura uzpleči paver ceļu bez kavēšanās visā maršrutā. Prieks, ka mūsu sūtījums nav bezpersonisks. Zinām, ka saziedotās lietas tiešām nonākušas pie cilvēkiem, kam tās vajadzīgas. Ir sajūta, ka kopā esam paveikuši ļoti noderīgu darbu, atbalstot drosmīgus un apņēmības pilnus cilvēkus, kas ļoti grib pasargāt savu zemi un ģimenes.

Paldies visiem aizsardzības nozares darbiniekiem, karavīriem, zemessargiem, jaunsargiem, ģimenēm un draugiem, sadarbības organizācijām, uzņēmējiem un privātiem ziedotājiem. Mūsu akciju atbalstīja visā Latvijā! Paldies visiem, kas palīdzēja tai norisināties un kārtot brauciena formalitātes.

Dalies ar šo ziņu