Paraksta līgumu par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi

Tehnika un ekipējums
LETA
bruņutehnika CVRT
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes aizsardzības ministrs Maikls Falons šodien parakstīja līgumu starp Latviju un Lielbritāniju par mazlietotu un atjaunotu kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljona eiro vērtībā.

Paraksta līgumu par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi

Šis ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas pašaizsardzības spēju stiprināšanā, jo Latvija iegādājas modernizētas bruņumašīnas, kas tiks aprīkotas ar labākajiem prettanku ieročiem, turklāt šīs kaujas mašīnas būs ar atbilstošu mobilitātes spēju gan nacionālo, gan arī starptautisko operāciju vajadzībām, norādīja Vējonis.

Līdz ar šī līguma parakstīšanu un pakāpenisku bruņutehnikas ieviešanu Latvija uzsāks jaunu periodu bruņoto spēku attīstībā, kas paredz gan jaunas iemaņas karavīriem, gan esošās kaujas doktrīnas pilnveidošanu, norādīja aizsardzības ministrs.

Minētā bruņotu kāpurķēžu tehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla. Tehnikas svars ir astoņas līdz desmit tonnas atkarībā no modifikācijas un bruņu līmeņa. Tā ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Valdība pagājušajā nedēļā aiz slēgtām durvīm apstiprināja līguma projektu ar Lielbritāniju par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljona eiro vērtībā.

Līgums satur punktus attiecībā uz bruņumašīnu platformu piegādi, kapitālo remontu, aprīkojumu, instrumentiem un rezerves daļām.

Kāpurķēžu kaujas mašīnas, kurām būs veikts kapitālais remonts, nodrošināts standarta aprīkojums, instrumentu komplekti un rezerves daļas. Lai arī sākotnējās aplēses bija, ka mašīnas izmaksās aptuveni 70 miljonus eiro, spēkratu cena tomēr ir 48,1 miljons eiro. Pirmās mašīnas plānots piegādāt 2016. gadā, bet projekts noslēgsies 2020. gadā, iepriekš norādīja Aizsardzības ministrijā.

Tāpat tiks veikta arī bruņumašīnu modernizācija, kuras laikā mašīnas aprīkos ar papildu ieroču sistēmām, komunikācijas iekārtām, uguns vadības sistēmām un citiem elementiem. Pašreiz eksperti analizē atbilstošākos risinājumus, pēc kuru izvēles tiks veikts iepirkums.

Patlaban ir pāragri nosaukt modernizācijas kārtas izmaksas. Paredzams, ka šis darbs tiks pabeigts gada laikā, norādīja Aizsardzības ministrijā.

Tāpat AM turpina darbu pie jaunu riteņu bruņumašīnu iegādes projekta. Konkrētu risinājuma variantu ministrija varētu izstrādāt līdz gada beigām, taču tas būs atkarīgs no pieejamā finansējuma. Konkrētas šī iepirkuma izmaksas ministrija pagaidām atturas nosaukt.

Dalies ar šo ziņu