Latvijas karavīriem atļauj dalību Lielbritānijas vadītajos Apvienotajos reaģēšanas spēkos

NBS
BNS
Latvijas karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Ministru kabinetā 2. septembrī apstiprināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par Nacionālo bruņoto spēku dalību Apvienotajos reaģēšanas spēkos, kas dod aizsardzības ministram tiesības parakstīt nodomu protokolu par iniciatīvas izstrādi.

Latvijas karavīriem atļauj dalību Lielbritānijas vadītajos Apvienotajos reaģēšanas spēkos

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis skaidroja, ka dalība Apvienotajos reaģēšanas spēkos notiks esošā budžeta ietvaros un papildu finansējums nav nepieciešams.

"Pamatmērķis šai iniciatīvai ir izveidot spēkus, kas ātri spēj reaģēt uz jebkurām krīzes situācijām, tai skaitā NATO, Eiropas Savienības un ANO uzdevumā," sacīja ministrs.

Viņš piebilda, ka šī iniciatīva ļaus Latvijas karavīriem pastāvīgi īstenot sadarbību ne tikai ar Lielbritānijas, bet arī citu valstu bruņotajiem spēkiem, tādejādi ceļot profesionalitātes līmeni. "Tas ir ļoti vajadzīgs, īpaši ņemot vērā faktu, ka tiek samazināta Latvijas klātbūtne dažādās starptautiskās operācijās. Lai karavīri varētu uzturēt savu profesionalitāti un iemaņas, ir nepieciešamas šādas iniciatīvas," teica ministrs.

Velsas samita laikā tiks parakstīts nodomu protokols par reaģēšanas spēku izveidi ar visām valstīm, kuras būs atbalstījušas šo iniciatīvu, norādīja ministrs piebilstot, ka valstis, kuras ir izteikušas atbalstu šai iniciatīvai ir - Baltijas valstis, Lielbritānija, Nīderlande, Norvēģija, Kanāda un Dānija.

"Mēs esam gatavi piedalīties ar vismaz vienas rotas lieluma pārstāvniecību, kas nozīmē minimums 150 cilvēku un vairāk," sacīja Vējonis.

Par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi plānots paziņot NATO samitā Velsā 4.-5.septembrī, kad projekta dalībvalstu aizsardzības ministriem paredzēts parakstīt nodomu protokolu.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, būs sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, kā arī iespēja regulāri piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, attīstīt praktisku partnerību un jaunas spējas.

Apvienotie reaģēšanas spēki ir Lielbritānijas iniciatīva, tās mērķis ir tuvāko gadu laikā izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu darboties dažādās operacionālās vidēs, tai skaitā ANO, NATO un Eiropas savienības operācijās. Šā gada janvārī Lielbritānija uzaicināja arī Latviju iesaistīties šajā iniciatīvā.

Dalies ar šo ziņu