Vējonis: Neraugoties uz pēdējo stundu notikumiem, Latvijai militāru draudu līmenis joprojām ir zems

Nozares politika
LETA
Vējonis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Neraugoties uz Krievijas veikto iebrukumu Ukrainā, Latvijai tiešu militāru draudu līmenis joprojām ir zems, paziņojumā presei norāda Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Vējonis: Neraugoties uz pēdējo stundu notikumiem, Latvijai militāru draudu līmenis joprojām ir zems

Pēc viņa teiktā, pēdējo stundu laikā Krievijas veiktais iebrukums Ukrainā parāda, ka Krievija ir demonstrējusi savu patieso seju bez interpretācijas un aizsega. Vējonis ar nožēlu secina, ka visi mēģinājumi risināt konfliktu miera sarunu ceļā, tostarp pirms divām dienām notikušajās sarunās Minskā, ir cietuši neveiksmi. Krievija ir izvēlējusies neizmantot šo iespēju un vēlas īstenot savas ģeopolitiskās ambīcijas vardarbīgā ceļā, norāda Vējonis.

Šāda Krievijas rīcība ir apliecinājums tam, ka Ukraina sekmīgi turpina cīnīties pret teroristiem un gūst panākumus. Krievijas armijas iebrukums liecina, ka tā ir apņēmusies ietekmēt pašreizējo notikumu gaitu un apturēt Ukrainas armijas virzību, secina aizsardzības ministrs.

"Saistībā ar to Latvija aicinās NATO sākt konsultācijas par to, kādā veidā NATO var sniegt atbalstu Ukrainas bruņoto spēku spēju stiprināšanā. Neraugoties uz pēdējo stundu notikumiem, apliecinu, ka Latvijai tiešu militāru draudu līmenis joprojām ir zems. Tomēr, ņemot vērā šos notikumus, tiks pastiprināta NATO spēku klātbūtne Latvijā. Jau nākamās nedēļas laikā valstī notiks vērienīgas mācības, kurās piedalīsies vairāku NATO dalībvalstu bruņotie spēki un tos pavadošās bruņu tehnikas vienības un lidaparāti," uzsver Vējonis.

Nacionālie bruņotie spēki patlaban darbojas ikdienas režīmā.

NATO patruļlidmašīnas šodien virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas pēc vairāku nedēļu pauzes atkal identificējušas Krievijas militārās lidmašīnas.

Pie Latvijas robežas konstatēti divi iznīcinātāji "Su-27" un agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmas lidmašīna "A-50".

Jau ziņots, ka no 1. septembra līdz 10. septembrim Latvijā norisināsies militārās mācības "Steadfast Javelin II", kurās piedalīsies aptuveni 1000 ārvalstu karavīru.

Tās būs daudznacionālas apvienotās sauszemes un gaisa spēku taktiskās mācības, kurās piedalās bruņoto spēku vienības no Latvijas, ASV, Kanādas, Itālijas, Vācijas, Bulgārijas.

Savukārt no 29. septembra līdz 6. oktobrim Latvijas teritorijā plānots organizēt Latvijas  ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Silver Arrow 2014", kurās piedalīsies vairāk nekā 1000 ārvalstu karavīru.

Krievijas karaspēka iebrukums Ukrainā ir noticis un tas turpinās vairākos virzienos, trešdien vakarā telekanāla "Espreso.TV" ēterā paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra Arsēnija Avakova padomnieks Zorjans Škirjaks.

Dalies ar šo ziņu