"Baltijas ceļš -25" velobrauciena kolonnas praktiski vienlaicīgi finišē Rīgā

Sabiedrība
Sargs.lv
Baltijas ceļam - 25
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

23. augusta vakarā noslēdzās Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītais velobrauciens, kur praktiski vienlaicīgi abas riteņbraucēju kolonnas, kas mēroja ceļu no Lietuvas un Igaunijas robežām, ieripoja Rīgas Kongresu nama laukumā.

"Baltijas ceļš -25" velobrauciena kolonnas praktiski vienlaicīgi finišē Rīgā

Uzrunājot klātesošos aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis uzsvēra: “ Šodien šī bija unikāla iespēja vēlreiz mums visiem pārdzīvot Baltijas ceļa notikumus, jo velobrauciens vienkopus vienoja cilvēkus, kas arī toreiz bija klāt Latvijas vēsturei tik nozīmīgā brīdī, stāvot rokās sadevušies. Ir īpašs prieks velobraucienā redzēt jauniešus – jo viņi šo notikumu izdzīvo no mūsu stāstītā un mācību grāmatām, tad tieši šodien viņiem bija iespēja izbraukt vismaz mazu daļiņu šī ceļa ar riteni."

Ministrs norādīja, ka šādi vēstures mirkļi ir parādījuši Baltijas valstu vienotību, un arī tagad, ņemot vērā starptautiskās drošības izaicinājumus un aktuālos notikumus, Baltijas valstīm ir jābūt vienotām. “Mums vienmēr ir jābūt nomodā par savu brīvību un Latviju!, ” uzsvēra ministrs Vējonis.

Savukārt pirmais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns dalījās atmiņās par Baltijas ceļa notikumiem: “Vēl pirms 25 gadiem mēs bijām upuri, un piepeši vienā dienā – šādā Baltijas ceļa akcijā, kad visas trīs Baltijas bija tik tuvu viena otrai kā vēl nekad, mēs guvām brīvības apziņu.”

Noslēgumā Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube akcentēja kopības sajūtu un entuziasmu, ar kādu cilvēki iesaistījās šajā akcijā. “Šeit tagad laukumā mēs esam tikai maza daļiņa no tiem visiem cilvēkiem, kas šodien brauca vēsturisko maršrutu. Īpašs paldies ir jāsaka arī visiem iesaistītajiem pasākuma organizatoriem, kas rūpējas, lai viss šodien izdotos.”

Nacionālie bruņotie spēki aicina veidot kopīgu velobrauciena fotogaleriju, nosūtot savas bildes uz e-pastu latvijas.armija@gmail.com.

Kopumā visa maršruta garumā piedalījās aptuveni divi tūkstoši cilvēku. Kā atzina paši braucēji – šis bija lielisks piedzīvojums un iespēja atminēties Baltijas ceļa notikumus. Pasākumā kā brauciena dalībnieki iesaistās Latvijas iedzīvotāji, karavīri, zemessargi un jaunsargi, kā arī policisti, robežsargi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki.

Pasākumu organizēja Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Aizsardzības un Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm - Valsts policiju, Valsts robežsardzi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī Latvijas Pašvaldību savienību. 

Dalies ar šo ziņu