Vējonis ar Somijas aizsardzības ministru vienojas turpināt labo sadarbību operācijās un mācībās

Nozares politika
Sargs.lv
Vējonis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

13. augustā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis ar Somijas kolēģi Karlu Haglundu Somijā pārrunāja reģionālās drošības aktualitātes, tajā skaitā tuvojošos NATO samitu Velsā, Lielbritānijā.

Vējonis ar Somijas aizsardzības ministru vienojas turpināt labo sadarbību operācijās un mācībās

R. Vējonis atzinīgi novērtēja Somijas ieguldījumu NATO un pauda atbalstu ciešākai Somijas un NATO sadarbībai.

Ministri vienojās turpināt labo sadarbību operācijās, kā arī mācību un vingrinājumu jomā.

Aizsardzības ministrs informēja K.Haglundu par Latvijas aizsardzības nozares prioritātēm Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusgadā, kā arī apsprieda ES Kaujas grupas izmantojamības aspektus.

Kā zināms, Latvija un Somija kopā ar Lietuvu, Igauniju, Norvēģiju un Īriju 2015. gada 1. pusē sāks dežūru Zviedrijas vadītajā ES Kaujas grupā.

Vizītes laikā R. Vējonis apmeklēja Karēlijas brigādi (Karjalan Prikaati), kurā iepazinās ar Somijas bruņoto spēku apmācības principiem, kā arī Karēlijas brigādes rīcībā esošo ekipējumu un apgādes sistēmu.

Vējonis uzsvēra, ka stiprinot Zemessardzi ir svarīgi apzināt labāko kaimiņu pieredzi.

Latvijas sadarbība ar Somijas aizsardzības struktūrām tika uzsākta jau 1991. gadā. Politiskais dialogs ar Somiju notiek daudzpusējos formātos (ES un Ziemeļvalstu–Baltijas valstu formātos), pēc nepieciešamības tiek rīkotas divpusējās sarunas, kā arī reizi gadā tiek rīkota Latvijas un Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru tikšanās.

Somija piedalās Ziemeļvalstu–Baltijas valstu iniciatīvā par reģionālo sadarbību aizsardzības jomā, kas vērsta uz atbalsta sniegšanu Ukrainai, Gruzijai un Rietumbalkānu valstīm, īstenojot tajās aizsardzības sektora reformas.

Dalies ar šo ziņu