Uzsākti ASV un Latvijas inženieru kopīgie projekti Ādažu un Ogres skolās

Sabiedrība
Sargs.lv
civilmilitārais projekts
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Sadarbībā ar ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības biroju un Ādažu un Ogres novadu pašvaldībām 5 .augustā ar svinīgām ceremonijām tika uzsākti divi civilmilitārie projekti, kurus plānots pabeigt līdz 30. augustam.

Uzsākti ASV un Latvijas inženieru kopīgie projekti Ādažu un Ogres skolās

70 ASV Mičiganas Nacionālās gvardes inženieri un Kaujas atbalsta bataljona inženiertehniskās rotas karavīri nodaļas sastāvā īstenos divus sociāli atbildīgus projektus Ādažu vidusskolā un Ogres 1.viduskolā. Abi projekti ir saistīti ar drošas vides radīšanu bērniem un jauniešiem.

Projektu atklāšanas ceremonijās piedalījās Sauszemes spēku kājnieku brigādes štāba priekšnieks pulkvedis Vilis Bauska un Zemessardzes 3.novada komandieris jūras kapteinis Rūdolfs Rudzuroga, ASV militārais atašejs pulkvežleitnants Filips Antekeiers (Philip Antekeiere) un ASV 113. Kaujas inženieru eskadriļas komandieris majors Ēriks Svansons (Eric Swanson), kā arī pašvaldību pārstāvji, būvdarbu uzraugi un eksperti, un abu valstu militārie inženieri.

Abos projektos iesaistītie pārstāvji gan no skolām, gan pašvaldībām uzsvēra bērnu drošību kā pamatvērtību, kas jāveicina un jāattīsta. „Latvijas un ASV karavīri strādās plecu pie pleca, lai izveidotu drošu vidi bērniem,” uzsver ASV Militārais atašejs pulkvežleitnants F.Antekeiers. Abu valstu karavīriem ir ilglaicīga sadarbības pieredze, kas īstenota drošības operācijā Afganistānā.

Ādažu vidusskolas teritorijā tiks uzstādīts nožogojums par kopējo summu 92 470 ASV dolāru, ko piešķīrusi ASV Bruņoto spēku virspavēlniecība Eiropā. Nepieciešamo materiālu piegādi, kā arī tehnisko ekspertīzi un kvalitātes uzraudzību veiks Latvijas uzņēmums SIA „Koger Vide”, kas ir vēl viens ekonomiskais ieguvums vietējiem uzņēmējiem.

„Mūs vieno kopīgs mērķis – aizstāvēt un sargāt mūsu bērnus. Mēs augstu novērtējam ASV vēstniecības un Ādažu novada domes iniciatīvu nodrošināt drošu vidi mūsu bērniem,” projekta atklāšanas ceremonijā sacīja Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe. Ādažu vidusskola nodrošina obligātās pamatizglītības un vispārējas vidējās izglītības ieguvi vairāk nekā 1000 Ādažu novada skolēniem.

Savukārt 160 400 ASV dolāru piešķirti Ogres novada domes izvēlētajam projektam – skolas ēkas 3. korpusa jumta nomaiņai un siltināšanai. Nepieciešamo materiālu piegādi, kā arī tehnisko ekspertīzi un kvalitātes uzraudzību veiks SIA „RCI Gulbene”.

Ogres 1. vidusskolas direktores pienākumu izpildītāja Irēna Pupčenka projektu nodēvēja par miera misiju. „Ikdienā karavīru darbs ir nodrošināt valsts aizsardzību, pildīt dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās, kā arī gatavoties tām. Šādi civilmilitārās sadarbības projekti veicina vēl lielāku jauniešu interesi par karavīru profesiju, un, iespējams, arī kāds mūsu skolas absolvents nākamgad izvēlēsies tieši militāro karjeru,” sacīja I.Pupčenka.

Majors Ēriks Svansons svinīgajā ceremonijā pasniedza skolas direktores pienākumu izpildītājai projekta piemiņas plāksni.

Mičiganas Nacionālās gvardes inženieri un Latvijas bruņoto spēku inženieri jau iepriekš Latvijā ir īstenojuši gan militārus projektus, piemēram, Lielvārdes lidlaukā, gan civilmilitārus projektus, piemēram, pagājušogad Ernesta Glika skolā Alūksnē.

Mičiganas un Latvijas partnerība, kas aizsākās pirms divdesmit gadiem, ir aizsākusi daudzus inovatīvus projektus un iniciatīvas, un tai priekšā vēl vairāk jaunu izaicinājumu ceļā uz ilgstošu sadarbību.

Dalies ar šo ziņu