Krievijas draudi. Notikumi Ukrainā pierāda nepieciešamību pastāvīgai NATO spēku klātbūtnei Latvijā

Viedoklis
Sargs.lv
Vējonis
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

"Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšana virs Ukrainas austrumiem pierāda Latvijas viedokļa pamatotību jautājumā par NATO spēku klātbūtnes palielināšanu Baltijas valstu reģionā, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Krievijas draudi. Notikumi Ukrainā pierāda nepieciešamību pastāvīgai NATO spēku klātbūtnei Latvijā

Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku vārdā Vējonis izsaka visdziļāko līdzjūtību saistībā ar "Malaysia Airlines" gaisa kuģa avāriju un pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem. Tāpat viņš uzskata, ka nepieciešams vistuvākajā laikā noskaidrot notikušā apstākļus.

"MalaysiaAirlines" gaisa kuģa notriekšana ir traģisks pierādījums Latvijas paustajam viedoklim, ka Ukrainā īstenotā Krievijas politika rada reālus draudus Eiroatlantiskās telpas drošībai un stabilitātei, norāda ministrs.

Vējonis atgādina, ka kopš Ukrainas krīzes sākuma Nacionālie bruņotie spēki pastiprināti kontrolē valsts robežu un Latvijas valsts drošību garantē Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācija.

"Mēs visu laiku cieši sadarbojamies ar NATO partneriem, regulāri apmainoties ar informāciju, piedaloties kopīgās mācībās un misijās," piebilst Vējonis.

"Jebkura veida, it īpaši augsto un duālās nozīmes tehnoloģiju, bruņojuma nekontrolēta izplatīšana un izmantošana ir drauds Eiropai un pasaulei," uzsver ministrs.

Vējonis atgādina, ka Aizsardzības ministrija ir veikusi notikumu ietekmes analīzi un sagatavojusi priekšlikumus prioritāro spēju attīstībai. Priekšlikumi par pašaizsardzības spēju stiprināšanu, tostarp konkrētu vienību kaujas gatavības paaugstināšanu un agrās brīdināšanas spēju attīstību, kā arī izlūkošanas, gaisa telpas novērošanas un pretgaisa aizsardzības spējām skatīs 22. jūlija Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā.

Jau ziņots, ka "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, ceturtdien tika notriekta virs Ukrainas austrumiem, nogalinot 298 cilvēkus, kas tajā atradās. Lidmašīnu notriekuši promaskaviskie kaujinieki, apliecināja Ukrainas valdība.

Dalies ar šo ziņu