ASV un Latvijas karavīri turpina kopīgus treniņus; veic uzdevumu ar orientēšanos apvidū

Militārās mācības
pēc dvidshub.net materiāliem
ASV un Latvijas karavīri
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Jau kopš 25. jūnija Latvijā, Ādažos dien ASV 91. kavalērijas pulka 1. eskadriļas karavīri. Viņi ne tikai desantējas, bet arī veic ikdienas uzdevumus kopā ar Latvijas karavīriem.

ASV un Latvijas karavīri turpina kopīgus treniņus; veic uzdevumu ar orientēšanos apvidū

Pirmā dienesta nedēļa ASV karavīriem aizritēja skarbos – aukstos un lietainos – laika apstākļos, bet karavīri par to nesūdzas. „Lielākā daļa pasaules iedzīvotāju taču nedzīvo tuksnesī,” komentē leitnants Kjērs Elmonarijs no 91. kavalērijas pulka 1. eskadriļas.

Pirms tam karavīri dienēja Afganistānā, kur laika apstākļi un vide bija pavisam atšķirīga. Latvijas ģeogrāfiskā atrašanās vieta, klimats un Ādažu poligons karavīriem ir nesuši jaunus izaicinājumus. „Te nav augstu kalnu, zeme ir līdzena, kas apgrūtina orientēšanos apvidū,” stāsta leitnants Lūks Makeibs, C vada komandieris. „Karavīriem tas nozīmē iziet ārpus komforta zonas un apgūt jaunas prasmes."

Kopīgajā uzdevumā Latvijas un ASV karavīri izmantoja nevis GPS sistēmu, bet gan orientējās pēc kartes."

„Šādos treniņos karavīri iemācās daudz ko jaunu, uzzina, kā citas valsts karavīri veic uzdevumus, apgūst jaunas prasmes,” uzsver leitnants Makeibs, kas pats nāk no Bostonas. „Latviešu priekšrocība šajos uzdevumos, protams, ir tā, ka viņi pārzina apkārtni.”

Virsseržants Brets Ričardsons uzsver, ka vēl svarīgāk par jaunu prasmju un zināšanu apguvi ir sadarbība un iespēja iepazīt citas valsts kultūru. „Protams, es vēlos, lai karavīriem šis būtu vērtīgs treniņš, bet tikpat nozīmīgi ir, lai viņi sadraudzētos ar latviešiem. Tad karavīri noteikti atklās, ka viņiem ir ļoti daudz kopīga,” piebilst virsseržants.

„Latviešiem ir ļoti labas militārās prasmes un iemaņas, labākas nekā daudziem mūsējiem. Šī mums ir izcila iespēja mācīties,” uzsver leitnants K. Elmonarijs.

Ap 600 karavīru no 173.kājnieku brigādes šobrīd izvietoti trijās Baltijas valstīs un Polijā, lai stiprinātu NATO klātbūtni reģionā un veicinātu sabiedroto spēku savietojamību.

Šā gada 24. aprīlī Latvijā ieradās 150 ASV karavīru no ASV armijas Eiropā 173. kājnieku brigādes kaujas vienības. Jaunās apmācības ir daļa no ASV kājnieku apmācību paplašinātā aktivitāšu klāsta Baltijā un Polijā. ASV armijas karavīri Latvijā uzturēsies vismaz līdz šā gada beigām.

Dalies ar šo ziņu