Krievija un Baltkrievija veiks novērošanas lidojumus pār Latviju un Lietuvu

Latvijā
Sargs.lv
AN-30
Foto: Foto: mil.ru

Krievijas un Baltkrievijas eksperti šonedēļ veiks novērošanas lidojumus pār Latvijas un Lietuvas teritorijām „Atvērto debesu” („Open Skies”) līguma ietvaros.

Krievija un Baltkrievija veiks novērošanas lidojumus pār Latviju un Lietuvu

Krievijas novērošanas lidmašīna "An-30B" laikā no 1.līdz 4. jūnijam veiks lidojumu pār Latvijas, savukārt no 5. līdz 7. jūnijam – pār Lietuvas teritoriju. Lidmašīna pacelsies no Rīgas un Šauļu lidostām.

Lidojumu laikā militārie eksperti veiks lidojumu pa iepriekš saskaņotu maršrutu, un tā laikā fotografēs militāros objektus un infrastruktūru Latvijas un Lietuvas teritorijās. Lidojuma laikā pār mūsu valsts teritoriju 17 Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjus lidojumā pavadīs arī Latvijas eksperti.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) „Atvērto debesu” līgums tika parakstīts 1992. gadā Helsinkos, Somijā, taču stājās spēkā desmit gadus vēlāk. Tam šobrīd pievienojušās 34 dalībvalstis.

Līguma mērķis ir veicināt informācijas apmaiņu, lai palielinātu uzticību un nepieļautu jaunas bruņošanās sacensības veidošanos. Tā ietvaros katru gadu tiek veikti vairāki desmiti novērošanas lidojumu, kuru laikā tiek fotografēta militārā infrastruktūra.

Latvija „Atvērto debesu” līgumam pievienojās 2002. gadā, uzņemoties saistības katru gadu atļaut šādus lidojumus pār savu teritoriju, kā arī iegūstot tiesības pašai doties līdzīgos lidojumos.

Latvijas dalība līgumā apliecina mūsu valsts gatavību īstenot drošības un sasvstarpējās uzticības pasākumus Eiropā, kuru mērķis ir nodrošināt caurskatāmību un novērst nevajadzīgu aizdomīgumu vai jaunu bruņošanās sacensību.

Iepriekšējos gados Krievija un Baltkrievija arī ir veikusi lidojumus pār Latviju, savukārt Latvija kopā ar sabiedrotajiem līguma ietvaros regulāri devusies šādos lidojumos pār Krievijas un Baltkrievijas teritorijām. Pēdējo četru gadu laikā Latvija šo valstu teritorijās veikusi trīs šādus lidojumus.

Dalies ar šo ziņu