ASV inženieri uzlabo Ādažos 2010. gadā izveidoto priekšposteni

NBS
Sargs.lv
ASV karavīrs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

77 ASV inženieri no 15. inženieru bataljona 500. inženieru rotas, kas ieradās Latvijā 22. aprīlī, līdz jūnija sākumam veic uzlabojumus Ādažu poligonā 2010. gadā uzbūvētajā priekšpostenī (TFOS).

ASV inženieri uzlabo Ādažos 2010.gadā izveidoto priekšposteni

Līdz jūnija sākumam priekšpostenī tiks izveidots skrejceļš, uz kura varēs nolaisties nelieli bezpilota lidaparāti, piemēram, tādi kā „RQ7-Shadow”, ar kuriem Latvijas bruņotajiem spēkiem mācībās sniedz atbalstu Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri. Šis būs otrs taktiskais skrejceļš Eiropā, pašlaik tāds ir tikai Vācijā. Vajadzības gadījumā uz šī skrejceļa varēs nosēsties arī helikopteri vai nelielas lidmašīnas.

Smilšu kāpas, ar kurām pirms tam bija norobežots priekšpostenis, ir noārdītas, un to vietā izvietotas „Hesco” bastiona sienas, ko veido ar zemi un smiltīm piepildīti plastmasas maisi metāla karkasā. Šādas barjeras aizsardzībai no sprādzieniem un apšaudēm tikušas izmantotas daudzās ASV armijas bāzēs Afganistānā.

„Smilšu kāpas, ar kurām iepriekš bija norobežots priekšpostenis, bija daudz nedrošākas, piemēram, mācību laikā uzbrukuma gadījumā tām varētu vieglāk tikt pāri bruņutehnika vai kājnieki, tagad tas būs praktiski neiespējami,” norāda leitnants Prestons Batons (Pretson Button).

„Mēs sadarbojāmies arī ar Latvijas bruņoto spēku karavīriem – inženieriem, kuri palīdzēja mums veikt uzlabojumus priekšpostenī, kā arī apmācījām viņus strādāt ar mūsu tehniku un pēc tam viņi lika lietā savas zināšanas, strādājot kopā ar mums pie skrejceļa izbūves,” norāda leitnants P. Batons.

Tikuši pārvietoti arī divi no četriem novērošanas torņiem, lai tie atrastos tālāk no skrejceļa un netraucētu nolaisties lidmašīnām.

 Šādus priekšposteņus starptautiskajās operācijās tradicionāli izvieto netālu no galvenās bāzes. Tie paātrina bruņoto spēku reaģēšanas laiku un paildzina uzdevumu izpildes laiku. Pašos vienkāršākajos variantos šādi priekšposteņi ir apjozti ar dzeloņdrāts žogu ar nocietinātu iekļūšanas vietu. Modernāki priekšposteņi ir uzlaboti ar zemes valni, betona nožogojumiem, vārtiem, novērošanas torņiem, bunkuriem un citām karavīru aizsardzības infrastruktūrām.

 Šāda tipa priekšpostenis karavīriem apdraudētā rajonā ir kā drošības saliņa, kas dod iespēju atgūties no stresa un sagatavoties nākamajam uzdevumam.

2010. gadā uzbūvētais priekšpostenis sekmējis Ādažu poligona attīstību un sniedzis iespēju organizēt Ādažu poligonā vērienīgas starptautiskās militārās mācības. Pirmās mācības Latvijā, kur tika izmantots priekšpostenis, bija apvienotās sauszemes un gaisa spēku starptautiskās militārās mācības „Sabre Strike 2011”.

Dalies ar šo ziņu