Grozījumi likumā ļaus paaugstināt Zemessardzes kaujas spējas

Nozares politika
Sargs.lv
zemessargi
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

22. maijā Saeima apstiprināja grozījumus Zemessardzes likumā.

Grozījumi likumā ļaus paaugstināt Zemessardzes kaujas spējas

Grozījumi paredz nodrošināt pilnvērtīgu un kvalitatīvu zemessargu apmācību, iespējas iesaistīt zemessargus bruņoto spēku miera laika funkciju īstenošanā, kā arī sociālās garantijas atvaļinātajiem zemessargiem.

„Šie grozījumi bija nepieciešami, lai Zemessardze apjomīgāk varētu iesaistīties valsts aizsardzības spēju nodrošināšanā un stiprināšanā. Esmu gandarīts, ka ar jaunajiem likuma grozījumiem Zemessardze būs tiesīga pildīt profesionālā dienesta karavīru pienākumus nepieciešamības gadījumā”, norāda aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Grozījumi paredz, ka zemessargu iesaiste dienesta uzdevumu izpildē un apmācības laiks tiks palielināts no 30 līdz 90 dienām gadā, nodrošinot iespēju pildīt pienākumus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienībā. Zemessargi saņems uzturdevu vai tās kompensāciju, kā arī kompensāciju par nodienētajām dienām.

Tāpat grozījumi paredz palielināt amatu skaitu, kurās uz noteiktu laiku varēs dienēt zemessargi. Šajos amatos zemessargi, tāpat kā karavīri, saņems algu un apmaksātu ikgadēju atvaļinājumu.

Plānots ieviest arī jaunu normu – zemessargiem tiks piedāvāta ilgstošā prombūtnē esoša karavīra vai vakanta amata pienākumu izpilde NBS regulāro spēku vienībā līdz 1.5 gadam, noslēdzot papildus līgumu. Zemessargi šajā amatā saņems algu atbilstoši amatam, pakāpei un izdienai, uzturdevu vai tās kompensāciju, karavīram paredzētās sociālās garantijas un veselības aprūpi.

Dalies ar šo ziņu