ASV armijas sekretārs: Mūsu karavīru klātbūtne Baltijas reģionā būs pastāvīga

Nozares politika
Sargs.lv
ASV armijas sekretāra vizīte
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

20. maijā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis tikās ar ASV armijas sekretāru Džonu M. Makhjū (John M. McHugh), lai pārrunātu divpusējās sadarbības jautājumus, tai skaitā kopīgās militārās mācības un ASV klātbūtni reģionā.

ASV armijas sekretārs: Mūsu karavīru klātbūtne Baltijas reģionā būs pastāvīga

"Šodien ar ministru pārrunājām turpmākās sadarbības iespējas, un es vēlreiz no savas puses apliecināju ASV klātbūtni un pienākumu būt šeit," norādīja ASV armijas sekretārs. Viņš apstiprināja, ka ASV karavīru klātbūtne Baltijas reģionā būs pastāvīga. „Šī ir ļoti būtiska iniciatīva, kas sūta skaidrus signālus, ka ASV armija NATO 5.panta saistības uztver ļoti nopietni,” sacīja Dž.M. Makhjū.

"Sadarbība starp ASV un Latviju pastiprinās un ir ne tikai iepriekšminēto notikumu kontekstā, bet šāda sadarbība jau bija aizsākta vairākus gadus iepriekš. Mēs ļoti augsti vērtējam šo sadarbību ne tikai militārā, bet arī dažādu civilo projektu ziņā un to turpināsim," norādīja ASV armijas sekretārs.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts žurnālistiem atgādināja, ka brīdī, kad nepieciešams stiprināt Latvijas drošību, ASV ir nākusi palīgā, nosūtot desantniekus, bezpilota lidaparātus un rotācijas periodā palielinot patruļlidmašīnu skaitu.

"Šodien mēs pārrunājām gan tālākās sadarbības iespējas, gan veidus, kā maksimāli izmantot ASV karavīru klātbūtni, lai uzlabotu mūsu karavīru sadarbību ar viņiem. Mēs ceram, ka šīs vizītes rezultātā mēs redzēsim ne tikai turpinājumu šai ASV klātbūtnei, bet arī tiešām efektīvus un labi sagatavotus plānus, kā mūsu karavīri kopā mācās un attīsta savas spējas," uzsvēra Sārts.

Pēc tam ASV armijas sekretārs apmeklēs Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvādē, kur tiksies ar Mičiganas Nacionālās gvardes 126.kavalērijas pulka bezpilota lidmašīnu karavīru vadu.

Džons M. Makhjū ASV armijas sekretāra amatā tika apstiprināts 2009. gada 21. septembrī. Armijas sekretārs ir augstākā civilā amatpersona ASV armijā, kuru nominē ASV prezidents. Viņa galvenās atbildības jomas ir personāla politika, ieroču un ekipējuma iegāde, kā arī finanšu izlietojums.

Dalies ar šo ziņu