Bezpilota lidaparāts „RQ7-Shadow” veic pirmo lidojumu Lielvārdē

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
bezpilota lidaparāts
Foto: Foto: Armīns Janiks

15. maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126. kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu vada karavīri veica pirmo bezpilota lidaparātu „RQ7-Shadow” lidojumu Latvijā.

Bezpilota lidaparāts „RQ7-Shadow” veic pirmo lidojumu Lielvārdē

ASV karavīri ir ieradušies Latvijā ar trim „RQ7-Shadow” bezpilota lidaparātiem, lai uzlabotu savietojamību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Pilnībā uzpildīts lidaparāts sver ap 180 kilogramu, šim konkrētajam modelim spārnu platums ir 4 metri, tas var sasniegt maksimālo augstumu ap 4 570 metru virs jūras līmeņa un var sasniegt ātrumu līdz 150 kilometru stundā.

„Attēla kvalitāte ir atkarīga no daudziem rādītājiem. Lidojot maksimālā augstumā, būs grūti saskatīt nofilmētā materiāla detaļas. Lidaparāts var lidot gan dienā, gan naktī, un nakts laikā tiek filmēts ar infrasarkano kameru, kas parāda siltuma atšķirības. Runājot par dienu – jo zemāk tu lido, jo labākas kvalitātes attēlu vari iegūt, tāpēc mēs parasti cenšamies lidot zemāk, lai labāk saskatītu detaļas,” stāsta seržants Džefrijs Smits (Jeffry Smith).

Tā kā šajās lidmašīnās nav pilotu, tās var uzbūvēt daudz mazākas, tās var lidot ātrāk un ilgāku laiku. Bezpilota lidmašīnas var pavadīt gaisā no 5 līdz pat 45 stundām, atkarībā no modeļa. Ar tām var ilgstoši novērot mērķa teritoriju.

„Mēs pārsvarā izmantojam bezpilota lidmašīnas izlūkošanai, vai arī tāpēc, lai novērtētu situāciju pēc kaujas,” stāsta seržants Džefrijs Smits.

Pārsvarā bezpilota lidmašīnu sniegto informāciju izmanto komandieris kaujas laikā, piemēram, viņš pats var atrasties štābā, bet tik un tā redzēt, kas notiek kaujas laukā, novērtēt situāciju un pieņemt lēmumus. Šo video var izmantot arī gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns atbalsta novērotāji, lai varētu precīzi identificēt mērķi. Tāpat bezpilota lidmašīnas pārraida signālu, ko var redzēt ar nakts redzamības brillēm, un sliktie puiši, kam nav šādu briļļu, šo signālu neredz.

„Tā kā Latvijai nav bezpilota lidmašīnu, ir būtiski, lai latviešu karavīri trenētos izmantot šo lidmašīnu piedāvātās novērošanas iespējas,” uzsver ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības biroja divpusējo attiecību pārstāvis pulkvežleitnants Džeimss Endrjū Roberts (James Andrew Roberts).

Arī, iesaistoties starptautiskajās operācijās, iespēja novērot situāciju no gaisa ir ļoti noderīga, un ikvienam karavīram ir jāzina, kā izmantot šo lidaparātu sniegtos video ierakstus.

„Mēs esam izmantojuši šādus bezpilota lidaparātus starptautiskajā operācijā Afganistānā, kur 2012. gadā dienējām Meimanā kopā ar Latvijas karavīriem,” stāsta G4 virsnieks Džimijs Haks (Jimmy Huck).  „Piemēram, mēs uzdevuma laikā lidojām pa priekšu un devām viņiem signālu, lai vienība redzētu situāciju. Bezpilota lidaparāts sniedza arī komunikācijas iespējas - ja kāda vienība atradās tālu no citas un parastie radiosakari bija traucēti, piemēram, kalnu dēļ, tad signālu varēja sūtīt caur lidaparāta sistēmu.”

Mičiganas karavīri Latvijā piedalīsies trijās lielās mācībās -„Namejs”, „Flaming Sword” un „Saber Strike 2014”.

Mācību laikā bezpilota lidmašīnas lidos virs Gaisa spēku aviācijas bāzes Lielvārdē un Ādažu poligona.

„Mēs esam atveduši šos lidaparātus uz Latviju, integrēsim tos jūsu mācībās un tas nozīmē, ka jūsu karavīri varēs izmantot video, lai redzētu, ko rāda kameras no lidaparāta. Jūsu izlūkošanas virsniekiem tā būs iespēja sūtīt bezpilota lidmašīnas uz vietu, kur notiek kauja, un redzēt, kāda tur ir situācija,” uzsver pulkvežleitnants Dž. E. Robertss.

Viņš norāda, ka bezpilota lidmašīnu sniegtās iespējas ir izmantojams arī civilo krīžu situācijās, piemēram, ja no sliedēm noskrējis vilciens ar ķīmiskām vielām, mežu ugunsgrēks, citas dabas katastrofas. Lai kas arī notiktu, bezpilota lidmašīnas var piedāvāt vadībai paskatīties uz to, kas šobrīd notiek, neapdraudot nevienu cilvēku – kā tas būtu gadījumā, ja uz notikuma vietu būtu jālido pilotam un filmēšanas komandai. Savukārt aizsardzības nozares vadība var redzēt šo situāciju video tiešraidē un pieņemt lēmumus, balstoties uz redzēto.

Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126. kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu karavīru vads ieradās Latvijā 7. maijā, lai apmācītu Latvijas bruņoto spēku karavīrus un uzlabotu operacionālās spējas. Plānots, ka vienība 30 cilvēku sastāvā uzturēsies Latvijā divus mēnešus.

Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas bruņoto spēku partnerība ilgst jau 22 gadus, tās mērķis ir dalīties ar informāciju, uzlabot prasmes strādāt ar jaunāko ekipējumu un stiprināt stratēģiskās spējas.

Dalies ar šo ziņu