Kara muzejā atklās izstādi "Karš ienāca mūsu mājā. 1914 -1918"

Kultūra
LETA
izstāde

Latvijas Kara muzejā šodien atklās izstādi "Karš ienāca mūsu mājā. 1914 -1918".

Kara muzejā atklās izstādi "Karš ienāca mūsu mājā. 1914 -1918"

Jaunā Kara muzeja izstāde būs pirmais nopietnais mēģinājums Latvijā ar eksponātiem, dokumentiem un fotogrāfijām atspoguļot Latvijas civiliedzīvotāju dzīvi Pirmā pasaules kara laikā.

Izstādē būs apskatāmi ap 1000 unikāli, līdz šim neeksponēti dokumenti, fotomateriāli un sadzīves priekšmeti no 10 Latvijas muzejiem, Štutgartes Valsts arhīva, Latvijas Nacionālā arhīva un privātpersonu arhīviem.

Pirmā pasaules kara rezultātā sabruka četras impērijas, izmainot līdz šim pastāvošo politisko sistēmu un cilvēku sociālo apziņu, kas izpaudās jaunos virzienos mākslā, mūzikā, rakstniecībā un zinātnē.

Izstādes autori centīsies atklāt visas ikdienas jomas, kurās ielauzās karš un ieviesa savas korekcijas un jaunos uzskatus. Īpaša sadaļa izstādē būs veltīta kultūras dzīvei vācu okupētajā Kurzemē un "pārvāciskošanas" politikai.

Okupācijas varas militārā elite sevi uzskatīja par augstākas, pārākas kultūras pārstāvjiem, kuriem bija jāveic daudz plašāki uzdevumi. Viens no instrumentiem mērķa sasniegšanai bija skolas, ar kuru palīdzību bija jāizaudzina jauna, vāciska latviešu paaudze.

Pirmā pasaules kara laikā visa saimnieciskā dzīve tika pakārtota kara vajadzībām. Latvijā, tāpat kā citur, civiliedzīvotājus iesaistīja militārajā rūpniecībā, karavīru medicīniskajā aprūpē un tranšeju rakšanas darbos.

Atšķirībā no citām Eiropas valstīm Latvijā kara traģēdiju pastiprināja milzīgā bēgļu kustība, dzimto māju un dzimtenes zaudēšana. 1915. gada aprīlī sākās Kurzemes un Zemgales iedzīvotāju izceļošana, tai jūlijā sekoja otrs bēgļu kustības vilnis. Rezultātā Kurzemi un Zemgali atstāja 70% iedzīvotāju, tādēļ izstāde sniegs bagātīgu informāciju par bēgļu kustību un to apgādāšanas organizācijām Latvijas un Krievijas teritorijā.

Dalies ar šo ziņu