4. maija pasākumi Valmierā pulcē vairākus tūkstošus interesentu

NBS
Sargs.lv
4. maija parāde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Jau par tradīciju kļuvušie 4. maija Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltītie Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumi šogad noritēja Valmierā, pulcējot vairākus tūkstošus valmieriešu un svētku viesu.

4.maija pasākumi Valmierā pulcē vairākus tūkstošus interesentu

Pēc  dievkalpojuma Sv. Sīmaņa baznīcā pilsētas centrā norisinājās Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde. To komandēja Zemessardzes 22. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Māris Tūtins, parādi pieņēma aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

„Mēs gribam būt brīvi un mēs būsim brīvi – tā Latvijas dzimšanas dienā, 1919. gada 18.novembrī uzsvēra mūsu valsts pirmais prezidents Jānis Čakste. Šodien, kad aprit Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 24.gadadiena, mēs esam sapulcējušies Valmierā, lai godinātu mūsu brīvību, lai vēlreiz atcerētos un dalītos mūsu vēstures atmiņās par tiem notikumiem, kas pirms mazāk nekā ceturtdaļgadsmita mainīja vēsturi un ļāva mums atgūt neatkarību,” uzrunājot klātesošos sacīja aizsardzības ministrs R. Vējonis. „Tomēr Latvijas tautai brīvība nekad nav bijusi dāvināta par velti – tā bija jāizcīna gan neatkarības cīņās, gan uz barikādēm, ikreiz par to samaksājot augstāko – dzīvības cenu. Tāpēc es īpaši gribu pateikties karavīriem un robežsargiem, jo viņi ik dienas stāv sardzē par mūsu neatkarību un brīvību.”

Ministrs atgādināja, ka pēdējo mēnešu notikumi Ukrainā ir nesuši būtiskas izmaiņas starptautiskajā drošībā gan Eiropā, gan pasaulē, bet mēs varam justies droši, jo jau vairāk nekā desmit gadus esam pasaules spēcīgākās militārās Alianses – NATO – dalībvalsts. „NATO varenības spēks ir tajā, ka neviens nav uzdrošinājies pārbaudīt, vai Ziemeļatlantijas līguma 5.pants darbojas un cik efektīvi tas darbojas,” R.Vējonis sacīja, piebilstot, ka sabiedrotie jau ir pastiprinājuši militāro klātbūtni ne tikai Baltijā, bet arī visās NATO valstīs Austrumeiropā, kas nozīmē vairāk lidmašīnu mūsu gaisa telpā, vairāk kuģu mūsu ūdeņos un vairāk sabiedroto karavīru mūsu mācībās. „Mums ir pamats justies drošībā, un mēs pateicamies sabiedrotajiem par atbalstu, īpaši sveicot ASV karavīrus no 173.kājnieku brigādes, kuri kopā ar Latvijas karavīriem, zemessargiem, robežsargiem un jaunsargiem parādē soļo šajā parādē.”

NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube savā uzrunā uzsvēra, ka ir gandarīts par iespēju turpināt 2010. gadā aizsākto tradīciju un svinēt Neatkarības atjaunošanas dienu ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos. „Man ir īpašs prieks būt šeit kopā ar saviem karavīriem, jo militārajai parādei ir vairākas simboliskas nozīmes, un viena no tām – iespēja klātienē izjust tautas pateicību un novērtējumu, jo augstāka novērtējuma par šo nav,” sacīja komandieris.

Ģenerālleitnants R.Graube apliecināja, ka karavīri ir gatavi aizstāvēt Latviju un spēs to darīt vēl labāk, ja viņiem būs nepieciešamais ekipējums un bruņutehnika. „Es gan kā šīs valsts pilsonis, gan NBS komandieris nekad negribētu piedzīvot tādu situāciju, kad katrs paliek savā vietā,  bet neviens savā vietā neko nedara.  Mēs aizstāvēsim šo valsti, ja tāda vajadzība pienāks, par to es esmu drošs.”

Aizsardzības ministrs R.Vējonis apliecināja, ka Neatkarības atjaunošanas gadadienas svinības turpināsies arī nākamgad un 2015.gadā notiks Jelgavā, pasniedzot karogu Jelgavas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam.

Parādes priekšgalā Latvijas armijas karogu  nesa  Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona karoga vads. Tālāk ierindā soļoja 3. Zemessardzes novada – 19. nodrošinājuma, 22. un 27. kājnieku, 54. inženiertehniskā un Studentu bataljona -, Štāba bataljona, Instruktoru skolas, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Valsts robežsardzes un Jaunsardzes vienības, kā  arī ASV karavīri no 173. kājnieku brigādes, kuri pašreiz izvietoti Ādažu bāzē.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpējās bruņoto spēku orķestris,  ar defilē programmu uzstājās Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri.

Parādē piedalījās arī bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienības. To noslēdza helikoptera pārlidojums.

Savukārt pirms paraugdemonstrējumiem un tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādes Dīvaliņa pļavās valmieriešus un pilsētas viesus Brīvības dienā sveica Polijas lidmašīnas Mig- 29, kas kopš maija sākuma gādā par drošību NATO gaisa telpā virs Baltijas.

2012. gadā Nacionālie bruņotie spēki aizsāka jaunu tradīciju - katru gadu kādā no Latvijas novadiem valsts Neatkarības atjaunošanas dienā iepazīstināt iedzīvotājus ar bruņotajiem spēkiem, organizējot īpašu Nacionālo bruņoto spēku dienu.

Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013. gada norit ar devīzi "4. maijs - Brīvības svētki", kas ir nesen sākts SIA "TV3 Latvija" sabiedrības informēšanas projekts, kuram ir pievienojusies arī Aizsardzības ministrija.

Dalies ar šo ziņu