Itālijā izvietotie ASV 173. kājnieku brigādes karavīri ierodas Ādažu bāzē

NATO
LETA
ASV karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

24. aprīlī ar vairākām lidmašīnām Latvijā, Rīgas lidostā, ieradās 150 gaisa desanta karavīru no ASV armijas 173. kājnieku brigādes kaujas vienības, kas izvietota Itālijā.

Itālijā izvietotie ASV 173.kājnieku brigādes karavīri ierodas Ādažu bāzē

Dienu vēlāk ar ASV, Latvijas un Igaunijas karavīriem jau Ādažu bāzē tikās ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala, Ministru prezidente Laimdota Straujuma, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un triju Baltijas valstu bruņoto spēku komandieri, kuri šajās dienās piedalās Baltijas valstu Militārās komitejas sanāksmē.

Šodien Latvijā ir ieradusies viena no labākajām ASV armijas vienībām, tādējādi ļaujot Latvijai izjust NATO solidaritāti un to, ka Latvija ir svarīga NATO partneriem, uzrunā sacīja premjerministre.

Viņa savā uzrunā minēja, ka ASV karavīru ierašanās Latvijā norāda, ka NATO partnervalstis ir vienotas laikā, kad kaimiņos - Krievijā un Ukrainā - novērojama sarežģīta situācija. Šodien Latvija izjūtot pozitīvās pirms desmit gadiem izdarītā lēmuma par iestāšanos NATO sekas.

Ministru prezidente pateicās visām NATO dalībvalstīm, kā arī ASV un Latvijas karavīriem par kalpošanu valstu drošības labā.

Arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pateicās par spēcīgo partneru sadarbību, kas izpaužas kā atbalsts vairāku gadu garumā, stiprinot organizācijas valstu savstarpējās attiecības. Tāpat ministrs norādīja, ka ASV karavīru esamība Latvijā nozīmē arī militārus ieguvumus Latvijas karavīriem.

Uzrunājot klātesošos, ministrs apliecināja, ka Latvija uz ASV skatās kā uz stratēģisko partneri un palīgu drošības nodrošināšanā Baltijas valstīs. Abu valstu sadarbība ir novērojama vairākos projektos un šodien ilglaicīgajā sadarbībā tiek "atvērta jauna nodaļa". Kopīgās militārās mācības ASV un Latvijas karavīriem palielinās Latvijas militāro spēku sagatavotību jebkādiem iespējamiem drošības izaicinājumiem nākotnē, sacīja Vējonis.

Tāpat ministrs izteica cerību, ka personīgā plāksnē karavīri iegūs labus draugus no Latvijas karavīru rindām.

ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala norādīja, ka jau vairākus gadus ASV un Latvijas karavīri ir stāvējuši "plecu pie pleca", dienējot gan Afganistānā, gan Irākā, kā arī piedalījušies militārajās mācībās Libērijā, Mičiganā un Latvijā. ASV karavīru ierašanās Latvijā nozīmē tālāku sadarbības un draudzības stiprināšanu. Karavīru izvietošana Latvijā ir svarīgs lēmums brīvības un miera uzturēšanai Baltijas reģionā, sacīja ASV vēstnieks.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube izteica prieku par ātru politisko lēmumu un karavīru aktivitāti, taču tas viņu nav izbrīnījis. Karavīri jau esot pierādījuši spēju savstarpēji sadarboties vairākos citos projektos. ASV karavīru klātbūtne nodrošinās Latvijas spēju būt vēl sagatavotākiem un profesionālākiem, pildot savus pienākumus.

Militāro klātbūtni Latvijā ASV nodrošinās rotācijas kārtībā, kas balstīta NATO dažādajās iespējās gaisā, uz zemes un jūrā. ASV armijas Eiropā karavīru klātbūtne reģionā turpināsies vismaz līdz šī gada beigām.

Dalies ar šo ziņu