Senators Makeins atzinīgi vērtē kaujas atbalsta speciālistu vingrinājumu Ādažu poligonā

Militārās mācības
BNS
senators Makeins
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

ASV senators Džons Makeins otrdien, vērojot vingrinājumu "Operation Summer Shield XI", vērtēja tās atzinīgi.

Senators Makeins atzinīgi vērtē kaujas atbalsta speciālistu vingrinājumu Ādažu poligonā

Makeins uzsvēra, ka aptuveni 20 miljoni dolāru, kas kopš 2010. gada investēti Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos  dalībai ārvalstu operācijās, izrādījušies vērtīgs ieguldījums. Līdzekļi atvēlēti ekipējuma iegādei, karavīru apmācībai un citiem ar misiju saistītiem mērķiem.
 
Viņš arī atzinīgi izteicās par Latvijas un ASV 11 gadu ilgo sadarbību.
 
"Šīs ir prasmes, kas mums noderējušas Afganistānā," teica Makeins.

Ādažos notiekošajā vingrinājumā piedalās 110 ASV pārstāvju – jūras kaujinieki un Mičiganas nacionālā gvarde, 140 Igaunijas bruņoto spēku karavīru un vairāk nekā 350 Latvijas karavīru.

Vizītes laikā Ādažos Makeins iztaujāja Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi arī par to, kādas ir lielākās problēmas Latvijas armijā. Komandieris atzina, ka visgrūtāk ir noturēt augsta līmeņa speciālistus vecumā pēc 30, ap 40 gadiem, salīdzinoši nelielā atalgojuma dēļ.

Senators interesējās, vai Latvijas armijā dien krieviski runājoši karavīri, uz ko saņēma apstiprinošu atbildi. Bruņoto spēku pārstāvji pastāstīja, ka krievvalodīgie Latvijas pilsoņi un karavīri nevainojami veic savus pienākumus un nav bijis iemeslu šaubām par viņu uzticamību.

Dalies ar šo ziņu