Valdība piešķir papildu 780 250 eiro zemessargu un jaunsargu apmācībai

Nozares politika
Sargs.lv
jaunsargi
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

8. aprīlī valdība nolēma atbalstīt Aizsardzības ministrijas iniciatīvu stiprināt Zemessardzi un Jaunsardzi, piešķirot finanšu līdzekļus 780 250 eiro apmērā no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. Zemessargu apmācībā paredzēts ieguldīt 680 250 eiro, bet jaunsargu nometņu organizēšanā – 100 000 eiro.

Valdība piešķir papildu 780 250 eiro zemessargu un jaunsargu apmācībai

„Papildus finanšu līdzekļi palielinās Zemessardzes militāro spēju kvalitāti, uzlabojot zemessargu praktiskās iemaņas un sagatavotību, kā arī nodrošinās papildus nepieciešamo ekipējumu. Katrs kvalitatīvi apmācīts zemessargs un jaunsargs ir vērtīgs Latvijas bruņoto spēku papildinājums un neatsverams ilgtermiņa ieguldījums Latvijas aizsardzībā,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

„Krievijas veiktā Krimas aneksija, kas izmainīja līdzšinējo Eiropas drošības sistēmu, radot paaugstinātus drošības riskus arī Latvijā, ir kāpinājusi Latvijas iedzīvotāju interesi par savas valsts aizsardzību. Iedzīvotāji vēlas aktīvāk iesaistīties Zemessardzē. Arī esošie zemessargi ir apliecinājuši gatavību intensīvāk un regulārāk piedalīties mācībās, lai uzlabotu savas kaujas spējas. Uzskatu, ka valstij ir jāizmanto šī iespēja un jāspēj apmācīt cilvēkus, kuri ir gatavi ziedot savu brīvo laiku, lai mācītos aizstāvēt savu valsti,” norāda R.Vējonis.

Valdības piešķirtais finansējums 2014. gadā tiks izlietots zemessargu un jaunsargu mācību organizēšanai, kompensācijām un munīcijai. Papildus finansējums ļaus palielināt zemessargu un jaunsargu apmācību dienu skaitu no esošajām 8 uz 10 dienām. Intensīvāk būs iespējams apmācīt līdz 5200 zemessargus, kā arī papildus tam tiks uzņemti un apmācīti ap 500 jaunu zemessargu.

Sabiedrības interese par dienestu Zemessardzē ir būtiski palielinājusies. Piemēram, Zemessardzes mājas lapas apmeklējums pieaudzis piecas reizes. Reālo pieteikumu skaits par uzņemšanu zemessargu rindās ir pieaudzis par 36%.

Zemessardzē šā gada pirmajos trijos mēnešos uzņemts par aptuveni trešdaļu vairāk cilvēku nekā pērn šajā pašā laika posmā. Šogad pirmajā ceturksnī zvērestu devuši 127 jaunie zemessargi, savukārt pērn pirmajos trijos mēnešos – 92. Pieaugums īpaši izteikts bijis martā. Janvārī Zemessardzē uzņemti 17, februārī - 44, bet martā - 66 cilvēki. No visiem zvērestu devušajiem 109 ir vecumā līdz 35 gadiem.

Finansējums piešķirts arī jaunsargu nometņu organizēšanai un materiāltehnisko līdzekļu iegādei. Pateicoties šim atbalstam, papildus 1800 jaunsargi šogad varēs apmeklēt apmācības nometnes. Tieši nometnes un nodarbības lauku apvidū ir galvenie faktori, kas piesaista skolu jaunatni Jaunsardzes kustībai.

Aizsardzības ministrija līdz 2014. gada 1. jūlijam Ministru kabinetā iesniegs informatīvo ziņojumu par papildus nepieciešamo finansējumu Zemessardzes kaujas spēju attīstībai 2015. gadā un turpmākajos gados.

Sadarbībā ar Nacionāliem bruņotajiem spēkiem Aizsardzības ministrija šobrīd izstrādā ilgtermiņa plānu par Zemessardzes kaujas spēju attīstību.

Plāns paredzēs mērķtiecīgu Zemessardzes kaujas gatavības attīstību, tai skaitā izveidojot paaugstinātas gatavības apakšvienības, kuras stiprinās valsts aizsardzības un kolektīvās drošības spēju izpildi. Plānā tiks noteikts nepieciešamais kolektīvo mācību apjoms un intensitāte, papildus nepieciešamās dienesta uzdevumu izpildes vai mācību dienas, materiāltehnisko līdzekļu bāze un uzlabojumi infrastruktūrā

Dalies ar šo ziņu