Latvijas karavīrs un sabiedrība izrādē «Heavy Metal»

Kultūra
Sargs.lv
izrāde Heavy Metal
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

10. martā Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvoja izrāde «Heavy Metal», kas stāsta par Latvijas bruņotajiem spēkiem visai sāpīgu un aktuālu tēmu — mūsu karavīriem starptautiskajā misijā Afganistānā.

Latvijas karavīrs un sabiedrība izrādē «Heavy Metal»

Izrāde ir vēl jo vairāk emocionāli un teju personiski skaroša, jo tās sižeta pamatā ir kauja par «Bari Alai» novērošanas posteni 2009. gada 1. maijā, kurā gāja bojā arī divi Latvijas karavīri. «Heavy Metal» necenšas restaurēt un atstāstīt šos traģiskos notikumus — izrāde vairāk vērtējama kā brīva interpretācija, par pamatu ņemot 2009. gada notikumus, bet stāstot daudz plašāku stāstu par Latvijas karavīriem starptautiskajās misijās.
Izrādi veidojis režisors Andrejs Jarovojs, un tajā spēlē aktieri Anta Aizupe, Aigars Apinis, Kārlis Krūmiņš un Kristaps Ķeselis. Izrādē karavīru domu, pārdomu un viedokļu klāsts ir visai plašs — no patriotisma un patiesas vēlmes palīdzēt Afganistānas sabiedrībai līdz reālismam, kas robežojas teju ar cinismu, un sajūtai par it kā svešā kara pilnīgo bezjēdzību. Tik plašs tas droši vien ir arī reālajā dzīvē un karavīru domās un sarunās tur tālumā.

Materiālus izrādes veidošanai autori vākuši no dažādiem avotiem. Ir izmantoti notikušā izpētes materiāli, ko veicis kāds amerikāņu žurnālists, kaut kas ņemts no «WikiLeaks» atrodamās noplūdinātās informācijas, vēl daļa pēc sarunām ar karavīriem, kuri bijuši Afganistānā.

«Mēs tomēr nevaram skaidri zināt, kā tur bija, un to arī nav iespējams atainot, tādēļ nolēmām veidot paši savu versiju, balstoties uz pieejamajiem atskaites punktiem. Pārējais ir savā ziņā manipulācija, lai gan pieejamās informācijas ir ļoti daudz,» stāsta Andrejs Jarovojs.

Latvijas karavīru tēma saistībā ar Afganistānas karu izrādes radītājus sākusi interesēt pirms diezgan ilga laika, taču līdz «Heavy Metal» tapšanai nācies gaidīt to īpašo brīdi, kad saproti — viss, laiks ir pienācis, un teātris vienkārši ir jātaisa! Svarīgākais, ko Ģertrūdes ielas teātris vēlas pateikt Latvijas sabiedrībai ar savu izrādi, — starp Latvijas karavīriem starptautiskajās misijās un mums te, uz vietas, ir diezgan liela nesaprašanās. «Mums likās, ka ir milzīga plaisa starp lielāko daļu sabiedrības un Latvijas armiju un tās karavīriem, jo mēs daudz ko nezinām un karavīri arī daudz ko nestāsta par to, ko viņi tur dara un ko piedzīvo. Protams, ir informācija, bet, ja tu pats par to neinteresējies, tad neko daudz arī nezināsi. Tiekoties ar karavīriem un skatoties, piemēram, komentārus internetā, mēs arī nonācām pie tās lielās tēmas. Kaut kādā ziņā mēģinājām konfrontēt karavīrus ar sabiedrību, ar skatītāju, kas būs izrādē,» saka A. Jarovojs.

Un, galu galā — kādēļ tāds nosaukums? «Heavy Metal» ir amerikāņu dota iesauka Latvijas karavīriem par viņu drosmi, izturību un uzticamību. Pavisam vienkārši!

Dalies ar šo ziņu