Gaisa spēku aviācijas bāzi atvērto durvju dienā apmeklē vairāk nekā 500 interesentu

Sabiedrība
Sargs.lv
Atvērto durvju diena aviācijas bāzē
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

28. martā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē norisinājās atvērto durvju diena par godu 10 gadiem, kopš Latvija ir kļuvusi par NATO dalībvalsti. Iespēja klātienē aplūkot bāzes teritoriju, helikopteru „Mi-17”, lidmašīnu „An-2”, tuvās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu RBS-70, ieročus un tehniku bija pulcējusi vairāk nekā 500 interesentu no Lielvārdes, Jumpravas un Ķeguma , kā arī Aizkraukles un Zaķumuižas.

Gaisa spēku aviācijas bāzi atvērto durvju dienā apmeklē vairāk nekā 500 interesentu

Lielākā daļa interesentu ir skolēni no apkārtējām skolām, bet ieradušies arī Lielvārdes un Ķeguma iedzīvotāji.

Atvērto durvju dienas dalībniekiem bija iespēja  arī tikties ar helikoptera „Mi-17” pilotiem un apkalpes locekļiem un uzzināt, kā notiek meklēšanas un glābšanas operācijas, kā tiek glābti cilvēki jūrā, kā viņiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība.

Edgara Kauliņa Lielvādes vidusskolas 6.a klasi uz aviācijas bāzi bija atvedusi skolotāja Aiga Kriņģele, un viņas audzēkņi paziņoja, ka 29. marts ir ne tikai Latvijas iestāšanās diena NATO, bet arī audzinātājas dzimšanas diena. Skolēni apliecina, ka jau iepriekš ir bijuši aviācijas bāzē, jo daudziem šeit strādā radinieki vai paziņas, bet tik un tā ir interesanti ierasties vēlreiz.

Visjaunākie viesi bāzē bija  Jumpravas bērnudārza „Zvaniņš” sagatavošanas grupas bērni, kuri vislielāko sajūsmu izsaka par iespēju iekāpt helikopterā un lidmašīnā. Jāatzīmē, ka uz šo iespēju nākas gaidīt – lai apsēstos lidmašīnas pilota krēslā, jāizstāv vismaz sešdesmit cilvēku gara rinda.

„Mans brālis dien Ādažu militārajā bāzē, un tieši viņa ietekmē esmu sācis interesēties par militārām lietām,” saka Mikus Skrodelis no Zaķumuižas pamatskolas 6. klases. „Arī  es gribētu savu nākotni saistīt ar Sauszemes spēku kājnieku brigādi vai Gaisa spēku aviācijas bāzi. Es  priecājos, ka mums Latvijā ir tāda spēcīga armija, kas aizsargā savu valsti, un kādu dienu ceru kļūt par vienu no bruņoto spēku karavīriem.”

RBS-70, ko izmanto svarīgu objektu un gaisa telpas aizsardzībai, kā arī militāru vienību tuvam atbalstam kaujā, pulcē skolēnus ar iespēju ieskatīties tēmeklī un iztēloties, ka no šīs sistēmas var aizšaut 7 – 8 kilometru attālumā.

„Mani interesē tieši Gaisa spēki, labprāt iemācītos, kā vadīt helikopteru un glābt cilvēkus, kas nokļuvuši nelaimē,” saka Matīss Bojārs no Jumpravas vidusskolas 8.klases, kurš jau gadu ir jaunsargs. Viņš atzīst, ka pats interesantākais Jaunsardzē  ir pārgājieni un sacensības, iespēja uzlabot fizisko formu un interesanti pavadīt laiku.  „Esmu pārliecināts, ka pēc vidusskolas, ja neiešu dienēt armijā, noteikti stāšos Zemessardzē.”

„Lai noorganizētu atvērto durvju dienu, tikušas iesaistītas visas Gaisa spēku aviācijas bāzē dislocētās vienības, ap 30 karavīru un zemessargu gādā par drošību, iesaistīti arī mediķi un pašvaldības policija,” uzsver kapteinis Imants Kleinbergs, piebilstot, ka pēdējo desmit gadu laikā šī ir pirmā tik plaša atvērto durvju diena aviācijas bāzē. Ekskursijas ir bijušas, bet šāda mēroga pasākumi - ne.

Par godu Latvijas iestāšanās NATO desmitgadei Nacionālo bruņoto spēku vienības visā Latvijā no 26. līdz 29. martam rīko Atvērto durvju dienas, kurās iedzīvotājiem ir iespēja iepazīties ar vienību uzdevumiem, to rīcībā esošo ekipējumu un tehniku, tikties ar karavīriem, kā arī uzzināt par dienestu bruņotajos spēkos un Zemessardzē.

Dalies ar šo ziņu