Latvijas rotas komandieris patīkami pārsteidz Zviedrijas karali

NBS
Sargs.lv
Zviedrijas karalis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

27. martā, uzturoties valsts vizītē Latvijā, Viņa Majestāte Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs, apmeklēja Ādažu bāzi.

Latvijas rotas komandieris patīkami pārsteidz Zviedrijas karali

Augstais viesis ieradās Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolā, kur Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts, klātesot aizsardzības ministram Raimondam Vējonim, Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālleitnantam Raimondam Graubem un Zviedrijas ārlietu ministram Karlam Biltam, viņu iepazīstināja ar kājnieku brigādes struktūru, uzdevumiem un attīstības plāniem.

Turpinot vizīti, Zviedrijas karalis devās uz bāzes ierindas laukumu, kur viņu sagaidīja Latvijas kājnieku rotas personālsastāvs un tās komandieris virsleitnants Eduards Šinkūns, kurš, noslēdzot stāstījumu par savu apakšvienību, no angļu valodas pārgāja uz teicamu zviedru valodu, tā patīkami pārsteidzot gan Zviedrijas karali un ārlietu ministru, gan Zviedrijas medijus, kuri centās savās kamerās ķert katru Latvijas virsnieka zviedriski izteikto vārdu.

Šādi patīkami pārsteigts, Zviedrijas karalis atvadījās no karavīriem un personīgi virsleitnanta Eduarda Šinkūna un atstāja bāzi.

Jāpiebilst, ka virsleitnants Eduards Šinkūns ir viens no vairākiem desmitiem bruņoto spēku virsniekiem, kurš militāro izglītību ir ieguvis Zviedrijas kara skolās. Viņš atzina, būs patīkami atgriezties Zviedrijā gan uz mācībām, gan dežūru kaujas grupā, kuras sastāvā dienēs daudzi viņa studiju biedri no Zviedrijas bruņotajiem spēkiem.

Zviedrijas karaļa tikšanās ar Latvijas kājnieku rotas karavīriem nebija nejauša – šī rota 2015. gada pirmajā pusgadā veiks kaujas dežūru Zviedrijas vadītajā Eiropas Savienības (ES) Kaujas grupā, dienesta pienākumu pildot ātrās reaģēšanas vienībā. 

Latviju šajā kaujas grupā pārstāvēs aptuveni 160 karavīru – kājnieku rota ar tai pievienotajiem kaujas atbalsta elementiem un štāba personālsastāvs.

Zviedrijas vadītajā Kaujas grupā, kuru dēvē arī par Ziemeļvalstu Kaujas grupu, plecu pie pleca dienēs Zviedrijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas, Somijas un Īrijas karavīri, veidojot 2400 karavīru lielu militāro formējumu.

Pašreiz jau ir sākusies kaujas grupas vienību, tostarp arī Latvijas kontingenta, karavīru apmācība gan savās valstīs, gan arī Zviedrijā, kur mēnesi ilga apmācība notiek kaujas grupas priekšējā štāba personālsastāvam. Tajā piedalās arī Latvijas karavīri.

1998. gada septembrī Ādažu poligonu apmeklēja arī Viņa Majestāte Norvēģijas karalis Haralds V.

Dalies ar šo ziņu