Vējonis uzsver vajadzību stiprināt Zemessardzi, izstrādāti grozījumi likumā

Nozares politika
BNS
Vējonis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis uzsvēris vajadzību stiprināt Zemessardzi, norādot, ka Aizsardzības ministrija jau ir izstrādājusi grozījumus Zemessardzes likumā, kas ļaus to īstenot.

Vējonis uzsver vajadzību stiprināt Zemessardzi, izstrādāti grozījumi likumā

"Zemessardzes rindu strauja papildināšana ar patriotiskiem pilsoņiem, moderni ekipēta un apmācīta Zemessardze, paaugstinātas gatavības Zemessardzes kaujas vienības, kas gatavas ar ieročiem rokās aizstāvēt Latvijas neatkarību, tas šobrīd ir svarīgākais un steidzamākais uzdevums Latvijas pašaizsardzībai. Vistuvākajā laikā valdībai jālemj par naudas piešķiršanu efektīvam Zemessardzes ekipējumam un apmācībai," sacījis Vējonis.

Pastiprināta uzmanības Zemessardzes attīstībai esot saistīta ar NATO līguma 3. punkta izpildi, kas paredz, ka katrai dalībvalstij ir maksimāli jārūpējas par savu pašaizsardzību, uzsverot, ka Zemessardzei ir neatsverama loma 3. punkta izpildē.

"Jāveic rezervistu uzskaites sakārtošana, mobilizēšanās plānu pārskatīšana, kam no iepriekšējo aizsardzības ministru puses nav pievērsta pietiekama uzmanība. Papildus jāturpina intensīva sadarbība ar ASV, citām NATO dalībvalstīm un partneriem reģionā: Poliju, Lietuvu, Igauniju un Somiju, lai stiprinātu Latvijas aizsardzību," teicis Vējonis.

AIzsardzības ministrija ir izstrādājusi grozījumus Zemessardzes likumā. Tie nodrošināšot pilnvērtīgu un kvalitatīvu zemessargu apmācību, iespējas iesaistīt zemessargus Nacionālo bruņoto spēku ikdienas miera laika funkciju īstenošanā, kā arī sociālās garantijas atvaļinātajiem zemessargiem.

Likuma grozījumi tuvākajā laikā tiks iesniegti valdībā.

Dalies ar šo ziņu