Šogad bruņotie spēki profesionālajā dienestā pieņems 315 karavīrus

Latvijā
5DA9246F94564C9C84E20A7198F8DF0C.jpg

Šogad bruņotie spēki profesionālajā dienestā pieņems 315 karavīrus

Šogad bruņotie spēki profesionālajā dienestā pieņems 315 karavīrus, 80 no viņiem - studijām Nacionālās aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par savas valsts armijas virsniekiem.

120 karavīrus šogad uzņems dienestam Sauszemes spēku kājnieku brigādē, 40 – Speciālo uzdevumu vienībā, 30 – Štāba bataljonā un 10 karavīrus – Jūras spēku flotiles vienībās.

Šogad plānots rekrutēt arī 35 karavīrus speciālistus, tostarp medicīnas, sakaru un informācijas tehnoloģiju, inženiertehniskos, autotransporta apkopes un apkalpes speciālistus, kā arī mūziķus.

Savukārt Nacionālā aizsardzības akadēmija 2014./2015.studiju gadā studiju programmā „Komandējošā sastāva virsnieks” uzņems  25 kadetus ar jau iegūtu augstāko izglītību bakalaura līmenī, bet programmā „Virsnieka speciālista pamatkurss” plānots uzņemt piecus augstskolu absolventus. Trijās profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmās akadēmija uzņems 50 kadetus, no kuriem desmit kadeti militāro izglītību varēs iegūt programmā „Gaisa spēku militārā vadība”. Savukārt programmā „Sauszemes spēku militārā vadība” uzņems 25 kadetus, bet programmā „Jūras spēku militārā vadība” - 15 kadetus.

Kandidātu dokumentu pieņemšana studijām aizsardzības akadēmijā jau ir sākusies.

Kadetkandidātu uzņemšana notiks 2014.gada 15.septembrī.

Ar studiju iespējām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā ikviens interesents pavisam drīz varēs iepazīties 20.startautiskajā izglītības izstādē „Skola 2014”, ka arī pavasarī – 10.maijā, kad akadēmija rīkos atvērto durvju dienu.

Tāpat ikviens pilsonis vecumā no 18 līdz 39 gadiem jau var pieteikties dienestam bruņoto spēku vienībās. Pirmais karavīru pamata apmācības kurss Kājnieku skolā Alūksnē jau ir nokomplektēts un 13.janvārī ir sākusies jauno karavīru apmācība.

Nākamos kursus plānots sākt 27.janvārī, 10.februārī un 15.septembrī (galvenokārt kadetkanditātiem), kā arī 6. un 10.oktobrī.

Rekrutētāji atgādina, ka, plānojot kandidēt uz kādu no apmācības kursiem, jārēķinās, ka viņiem būs nepieciešamas vismaz divas nedēļas, lai pārliecinātos par pretendenta atbilstu vispārējām un individuālajām prasībām, kādas tiek izvirzītas profesionālā dienesta karavīram. Tāpēc rekrutētāji aicina pieteikšanos dienestā neatlikt līdz pēdējam brīdim.

Savukārt pērn dienestam bruņotajos spēkos tika rekrutēti 212 karavīri, un 85 no viņiem sāka studijas aizsardzības akadēmijā.

Vēlmi dienēt bruņotajos spēkos pērn izteica 396 kandidāti, bet studēt aizsardzības akadēmijā – 249 kandidāti. Atlasi pabeidza un konkursā uz dienestu bruņotajos spēkos piedalījās 227 kandidāti, bet uz studijām akadēmijā – 148 kandidāti.

Sekmīgai atlases pabeigšanai un konkursa izturēšanai lielāko izaicinājumu jauniešiem sagādāja viņu sliktais veselības stāvoklis un nepietiekamā fiziskā sagatavotība. Tāpēc bruņotie spēki aicina jauniešus pievērst lielāku vērību savam veselības un fiziskās sagatavotības stāvoklim.

Pērn iedzīvotāji aktīvi stājās arī Zemessardzē – 481 mūsu valsts iedzīvotājs kļuva par zemessargu, savu brīvo laiku veltot brīvprātīgai militāro iemaņu apgūšanai. Būtiski, ka lielākā daļa no brīvprātīgajā dienestā atnākušajiem ir gados jauni zemessargi.

Vecumā līdz 35 gadiem Zemessardzē pērn iestājās 407 zemessargi.

2013.gadā no dienesta bruņotajos spēkos atvaļinājās 318 karavīri, no kuriem 132 karavīri (41 procents) no dienesta aizgāja pēc pašu vēlēšanās. 25 procenti karavīru nepagarināja profesionālā dienesta līgumu, bet 18 procenti karavīru dienestu neturpināja, jo sasniedza maksimālo vecumu.

Pašreiz bruņotajos spēkos dien aptuveni 4600 karavīru un 8000 zemessargu. 16 procenti profesionālajā dienestā dienošo ir sievietes.

Bruņotie spēki piedāvā sociāli respektablu profesiju, bez maksas nodrošinot visu nepieciešamo izglītību karjeras uzsākšanai un turpināšanai. Dienesta laikā karavīram tiek nodrošināta medicīniskā aprūpe, kā arī pilns militāro sociālo garantiju komplekts, kas ietver dažāda veida pabalstus un kompensācijas, kā arī atalgojumu, kas mēnesī, sākot jau ar pirmo dienesta dienu, ir apmēram 570 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Papildu informāciju par profesionālo militāro dienestu var iegūt Nacionālo bruņoto spēku un Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra interneta vietnes www.mil.lv un www.rjc.gov.lv sadaļā „Rekrutēšana”, bet par studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā – vietnē www.naa.mil.lv.

 

 

Dalies ar šo ziņu