Kapelāni Ziemassvētkos novēl mieru un mīlestību

NBS
Sargs.lv
Armijas kapelāns
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Aglonas mākslinieka kokgriezēja Jāzepa Skutāna darinātais Kristus krucifikss, metropolīta Aleksandra dāvinātā Tihvinas Dievmātes ikonas kopija, kardināla Jāņa Pujata dāvinātā Dievmātes Jaunavas Marijas statuja, četrpadsmit Jēzus Kristus krustaceļa svētbildes no Salaspils Romas katoļu draudzes... Lūgšanu zāle, altāris un kancele, pārrunu un atpūtas telpa. Tā ir Ādažu militārās bāzes kapela, ko atklāja un iesvētīja 2004. gada 2. novembrī.

Kapelāni Ziemassvētkos novēl mieru un mīlestību

Ādažu bāzes kapela ir pirmā Latvijas bruņotajos spēkos un pat Baltijā, kas ir izvietota atsevišķā ēkā, no jauna tai piebūvējot zvana torni.

„Atceros gan pirmo karavīru, kas tika kristīts jaunuzceltajā kapelā, arī pirmo karavīru, kas te laulājās, abi viņi vēl tagad turpina dienestu bruņotajos spēkos, tālab varu teikt, ka mūsu darbs nes augļus,” atminas Romas katoļu Baznīcas kapelāns, kapteinis Raimonds Krasinskis. „Viens no pirmajiem jaunajā kapelā salaulājās arī tagadējais ģenerālis A. Ozoliņš un nokristīja abus bērnus. Viņš palīdzēja celt kapelu, un pāvest atsūtīja viņam pateicības rakstu.”

Ādažu bāzes kapela darbojas kā ekumēnisks dievnams - to var apmeklēt jebkuras reliģiskās organizācijas vajadzībām, gan luterāņi, gan katoļi, gan pareizticīgie, kuriem dievkalpojumus vada attiecīgās konfesijas mācītājs. Kapela ir atvērta arī vietējiem iedzīvotājiem. „Tas ir ļoti nozīmīgi, jo ne Kadagā, ne Ādažos nav katoļu un pareizticīgo baznīcu, luterāņu baznīca ir Carnikavā un Baltezerā,” stāsta kapelāns R. Krasinskis. „Mēs dodam iespēju Ādažu un Kadagas iedzīvotājiem apmeklēt dievkalpojumus tuvāk mājām. Kā mēs zinām, Ādaži ir veidoti padomju laikā un šajā pilsētā nav neviena dievnama.”

Dievkalpojumus Ādažu militārās bāzes kapelā apmeklē gan karavīri, viņu bērni un vecāki, gan vietējie iedzīvotāji. Katru otrdienu karavīriem notiek svētbrīdis, kad karavīri, Romas katoļu Baznīcas priesteris, virsleitnants Ilmārs Kravalis vada dievkalpojumus ceturtdien vakarā un svētdienās.

Priesteris I. Kravalis, kuram ir virsleitnanta pakāpe, atzīst, ka formastērps ir kā ieejas biļete pie karavīriem. „Formā karavīri mani pieņem kā savējo, un dažkārt pat, ieraugot garīdznieka tērpā, jūtas pārsteigti. Esot virsniekam, man veidojas labāks kontakts ar karavīriem, viņi redz, ka es arī, piemēram, piedalos mācībās poligonā kopā ar viņiem un esmu tāds pat cilvēks,” stāsta priesteris, kas pirms tam dienējis Cēsu Instruktoru skolā.

„Adventes laiks ir gaidīšanas laiks, kad mēs pārdomājam, kā pagājis gads. Arī mēs šeit, kapelā, dodam karavīriem iespēju pārdomāt garīgās vērtības, piedāvājam lekcijas par to, kas ir Advente un Ziemassvētki, dodam padomus, kā ieviest tradīcijas ikdienas dzīvē,” uzsver priesteris I.Kravalis. „Adventes laikā kapelānu pienākums ir atgādināt par garīgo dimensiju.

Četras sveces Adventes vainagā simbolizē pakāpeniskumu, un vainags simbolizē mūžību, bet Baznīca vienmēr ir jauna, un arī mēs katru gadu piedzīvojam Jēzus piedzimšanu no jauna.

Ziemassvētku dievkalpojumi Ādažu militārās bāzes kapelā ir īpaši apmeklēti – kapelāns R.Krasinskis atceras, ka pagājušogad Ziemassvētku vakara dievkalpojumu bija ieradušies tik daudz cilvēku, ka visi nemaz nevarēja satilpt dievnamā un stāvēja ārā.

„Arī šogad gaidīsim Ādažu kapelā uz dievkalpojumiem - 24. decembrī plkst. 15.00. Ziemassvētku vakars - Ganiņu svētā Mise, kurā spēlēs ērģelniece Aina Dzene, savukārt 25.decembrī plkst.15.00.notiks Kristus dzimšanas svētā Mise bērniem,” aicina kapelāni.

„Novēlu, lai mēs Ziemassvētkos atrodam laiku sev un savām ģimenēm, laiku aiziet uz baznīcu un laiku lūgšanai. Novēlu, lai mēs izvairītos no iepirkšanās drudža, stresa un pārdzīvojumiem, ko sagādā mūsdienu laikmets, bet gan vienotos lūgšanā un priecīgi sagaidītu Kristus piedzimšanu,” novēl kapelāns R. Krasinskis.

„Es novēlu, lai šie svētki būtu īpašs laiks katram, kas nes savā sirdī mīlestību un īpaši mīlestību pret Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Vissirsnīgākos sveicienus vēlos sūtīt saviem karavīriem Afganistānā, lai arī viņi piedzīvotu to Ziemassvētku gaismu, kas dota mums šajā tumšajā laikā,” novēl priesteris I.Kravalis.

Lai vienmēr jums sirdīs ir prieks, ticība, cerība un mīlestība, bet pāri visam lai Jaunajā gadā jums vienmēr ir mīlestība.

Katoļu dievkalpojumi Ādažu militārās bāzes kapelā notiek katru svētdienu plkst.15:00 (pirms sv. Mises Rožukronis plkst.14:00). Pēc dievkalpojuma notiek svētdienas skolas nodarbības.

Pareizticīgo dievkalpojumi notiek katra mēneša pirmajā un trešajā svētdienā (plānots, ka turpmāk tie varētu notikt mēneša otrajā un ceturtajā svētdienā) plkst.11:00. Pareizticīgo svētdienas skolas nodarbības bērniem katru svētdienu plkst.16:00

Dalies ar šo ziņu