Noslēdz sadarbības vienošanos par turpmāku Latvijas aizsardzības industrijas attīstību

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Pabriks un Dundurs
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

28. augustā tika parakstīts sadarbības memorands starp Aizsardzības ministriju un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju, tādejādi veicinot aizsardzības industrijas politikas attīstību Latvijā.

Noslēdz sadarbības vienošanos par turpmāku Latvijas aizsardzības industrijas attīstību

Parakstot vienošanos, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka šis ir nozīmīgs solis, lai turpmāk veicinātu Latvijas industriālo un ekonomisko izaugsmi. „Vēlos pateikties visiem uzņēmējiem un aktīvistiem, kas izrādīja iniciatīvu un izveidoja šo organizāciju, kas liecina par pilsoniskās sabiedrības – uzņēmēju vēlmi spert soli uz priekšu.

Tagad valsts institūcijām būs iespēja veidot konstruktīvu dialogu, apzinot uzņēmēju vēlmes un intereses, un cerams tās tuvināt ar aizsardzības nozares vajadzībām,” norāda aizsardzības ministrs.

Pabriks saskata vairākus uzdevumus, kas būtu kopīgiem spēkiem veicami: „Pirmkārt, vajag kliedēt mītus, kas iesakņojušies sabiedrības apziņā. Proti, ka aizsardzības budžetam ir salīdzinoši mazāka vērtība ar citu nozaru budžetiem - aizsardzības budžets sabiedrībai neko nedod, jo neviens jau rīt mums neuzbruks. Tā nav patiesība, jo nauda, kas tiek ieguldīta aizsardzības budžetā, nonāk Latvijas attīstībā.” Ministrs saskata perspektīvas, palielinot finansējumu aizsardzības budžetā, nākamajos gados veicināt Latvijas uzņēmējdarbības izaugsmi. „Būsim ļoti priecīgi, ja aizsardzības projektos Latvijas uzņēmēji izrādīs savu interesi līdzdarboties un vēlmi konsultēties, jo gadsimtiem ilgi militārā attīstība vienmēr ir balstījusies uz spēcīgu ekonomiku un zinātni.”

Savukārt Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas padomes priekšsēdētājs Agris Dundurs, parakstot vienošanos, norādīja: „Ir ielikts ļoti nopietns stūrakmens, lai veidotu labu sadarbību starp Aizsardzības ministriju un uzņēmējiem, ražotājiem un tautsaimniecības sektoru.” Federācijas padomes priekšsēdētājs atgādina, ka „izdevumi aizsardzības budžetā nav tiešā izpratnē izdevumi, bet gan tās var būt arī investīcijas tautsaimniecībā.” A. Dundurs uzsver, ka federācijas mērķis ir panākt, lai pēc iespējas lielāka daļa no Aizsardzības ministrijas izdevumiem būtu novirzīti tieši Latvijas tautsaimniecībai - uzņēmumu attīstībai, jaunu produktu radīšanai, darbavietām un produktiem, kuri būtu izmantojami Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Sadarbības memoranda mērķis ir veicināt Latvijas ilgtspējīgu drošību un stabilitāti, sekmējot valsts attīstību un tautsaimniecības konkurētspēju. Vienošanās paredz Aizsardzības ministrijas un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas sadarbību politikas plānošanas dokumentu un normatīvo aktu projektu izstrādē aizsardzības nozarē. Lai īstenotu kopīgos mērķus, tiek plānota sadarbība kā nacionālajā, tā starptautiskajā līmenī, liekot uzsvaru uz konsultācijām starptautisko industriālo politiku aizsardzības un drošības jomā un ieviešanā Latvijā. Savukārt nacionālajā līmenī tiek plānots pilnveidot konsultāciju mehānismus, kā arī nodrošināt konsultācijas aizsardzības nodrošinājuma un spēju attīstības projektu izstrādāšanā un ieviešanā.

Vienošanās paredz arī kopīgus pasākumus sabiedrības informēšanā, veidojot izpratni par aizsardzības nozares nozīmi Latvijas sabiedrības ilgtspējā un tautsaimniecības konkurētspējā, kā arī sadarbību gatavojot priekšlikums Latvijas uzņēmumu un pētniecības iestāžu iesaistei aizsardzības nozares projektos.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija tika nodibināta Rīgā, 2013. gada 7. martā, lai sasniegtu Latvijas tautsaimniecības industriālās politikas mērķus, paaugstinātu eksportspēju un augstas pievienotās vērtības radīšanu ar aizsardzības un drošības sektoram pieejamo resursu starpniecību.

Dalies ar šo ziņu