Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku komandieri Subatē atklāj Nacionālo partizānu piemiņas plāksni

Latvijā
706810AA0E794B559D599BF5D0CAF368.jpg

Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku komandieri Subatē atklāj Nacionālo partizānu piemiņas plāksni

24.aprīlī Ilūkstes novada Subatē Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Arvidas Pocius piedalījās piemiņas plāksnes atklāšanā, kas veltīta vairākiem simtiem Sēlijā kritušajiem latviešu un lietuviešu nacionālajiem partizāniem.
Uz pirms vairākiem gadiem izveidoto piemiņas vietu, kas atrodas priežu skautā pakalnā nepilna kilometra attālumā no Subates centra, vairāki simti pasākuma dalībnieku devās gājienā, nesot Latvijas un Lietuvas valsts karogus.

Neskatoties uz drēgno laiku, gājienā devās ne tikai abu valstu bruņoto spēku komandieri un nacionālie partizāni, bet arī Latvijas un Lietuvas jaunsargi, Subates pamatskolas un Aknīstes vidusskolas skolēni un vietējie iedzīvotāji.

„Ir ļoti grūti uzvarēt tautu, kura ir gatava cīnīties par savu brīvību, bet ir neiespējami uzvarēt divas tautas, vairākas tautas, kuras ir kopā un kuras ir nolēmušas ziedot savas dzīvības, lai mēs būtu brīvi,” uzrunā pirms plāksnes atklāšanas sacīja ģenerālleitnants Raimonds Graube.

„Nacionālie partizāni ir cīnījušies un krituši par mūsu nākotni, par mūsu jaunatni. Viņi nolika savas galvas cīņā pret sarkanarmiešiem, lai šodien mēs, latvieši un lietuvieši, varētu runāt savās valodās,” sacīja Lietuvas bruņoto spēku komandieris, uzsverot, ka abu valstu karavīru sadarbība notiek arī mūsdienās.

   

Pirms plāksnes atklāšanas bruņoto spēku komandieri un pasākuma dalībnieki apmeklēja kritušajiem partizāniem veltīto dievkalpojumu Subates Miķeļa Ercenģeļa Romas katoļu baznīcā, kuru vadīja Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovkis.

   

Lekcijā par tā laika notikumiem un nacionālo partizānu darbību Subates pamatskolas un Aknīstes vidusskolas skolēnus iepazīstināja atvaļinātais pulkvedis un vēsturnieks Jānis Hartmanis.

   

Savukārt pēc lekcijas Subates kultūras namā gan skolēni, gan vietējie iedzīvotāji varēja iepazīties ar mūsdienu zemessargu – 34.artilērijas bataljona - apbruņojumu un baudīt 35.nodrošinājuma bataljona lauka virtuvē pagatavotu putru, kā arī noklausīties Nacionālo bruņoto spēku orķestra koncertu.

   

Pasākuma izskaņā Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku komandieri devās uz Eglaines pagasta Červonkas (Sārtenes) kapiem un nolika ziedus pie pieminekļa, kur apbedīti Latvijas brīvības cīņās 1919. – 1920.gadā kritušie Lietuvas karavīri.

   

Dalies ar šo ziņu