Kā Aizsardzības ministrijā „Džimlai rūdi rallallā” filmēja…

Latvijā
B1A7BB8BC5B34E609E4E88A1C2D90225.jpg

Kā Aizsardzības ministrijā „Džimlai rūdi rallallā” filmēja…

12. un 13.aprīlī, atrodoties komandējumā Dānijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks varēja būt drošs, ka aizsardzības nozare atstāta drošās un uzticamās rokās – Latvijas Nacionālā teātra aktierim Uldim Norenbergam. Protams, statistiski jau vienmēr pastāv varbūtības teorija par nenotikušiem incidentiem, kuri šajā laikā varēja notikt, par neizmantotām iespējām, jo aizsardzības ministra pienākumu izpildītājam U.Norenbergam filmēšanās latviešu spēlfilmā „Džimlai rūdi rallallā” radīja zināmu aizņemtību. Kamēr Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube vēroja ledus spridzināšanu Ogres upē, aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs – filmējās, un sniedza Latvijas Televīzijai interviju.

   

Sniedzam ieskatu arī Tev, Sargs.lv, lasītāj – par pēdējo dienu notikumiem Aizsardzības ministrijā, un to, kā notika spēlfilmas „Džimlai rūdi rallallā” filmēšana.

Kamēr A.Pabriks Dānijā tikās ar Latvijas karavīriem, kuri piedalās divīzijas līmeņa mācībās „Yellow Knight” un ar Dānijas aizsardzības ministru Niku Hakerupu vienojās par sadarbību kiberaizsardzības jomā ekspertu līmenī, tikmēr viņa krēsls tukšs nestāvēja, un arī ministra kabinetā valdīja kņada un rosība - steidzami telefona zvani. Vēl jo vairāk - ministra pienākumu izpildītājs bija ieradies ar savu sekretāri.

  

Otrajā filmēšanas dienā, pēc tam, kad aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs U. Norenbergs bija pusdienās notiesājis ministrijas ēdnīcas gādīgās saimnieces Natālijas sagatavoto šniceli ar salātiem un kartupeļiem, viņu uzrunājām un aicinājām uz sarunu.

Sargs.lv: Kādas ir gūtās atziņas par pusdienām?
U.Norenbergs:
Pusdienas Jūsu ēdnīcā ir ļoti labas. Tomēr arī ne tādas kā tautā runā, ka valdība labi ēdot – nav ikru, un vēl nezin kā, bet tas tā tīri cilvēcīgi.

  

Sargs.lv: Kāds ir sajūtas, atrodoties aizsardzības ministra amatā?
U.Norenbergs:
No sākuma nereāla sajūta, bet pierod. Tomēr tāda sajūta jau laikam ir visiem ministriem – no sākuma jūtas nevietā, bet ar laiku jau aprod ar situāciju.

Sargs.lv: Vai tā tomēr nav milzu atbildība, pildīt aizsardzības ministra pienākumus?
U.Norenbergs:
Bez šaubām. Šajā amatā noteikti ir jābūt zināšanām. Redziet, padomju laikā mums, Latvijai, nebija sava aizsardzības ministra, un tolaik mēs palaikam pārlapojām žurnālu „Atpūta”, kur fotogrāfijās varēja vērot, ka kādreiz mums tas viss ir bijis. Un tagad mums atkal ir. Tas mums jānovērtē un par to jāpriecājas.

   

Kāds ir Jūsu vēstījums A.Pabrika kungam?
U.Norenbergs:
Lai viņš pārāk bargi mani nekritizē. Viņš pats nāk no dzimtas, kurā ir ļoti pazīstams un spēcīgs aktieris – Kārlis Pabriks, Dailes teātra spožums, visu sieviešu mīlulis.

Izmantoju izdevību un, nenopietni nopietnos apstākļos, aicināju uz sarunu arī filmas režisoru tandēmu, kas lieku skaidrojumu neprasa - Jāni Cimermani un Māri Putniņu, kuru divpusējā sadarbība Latvijas sabiedrībā plašāk atpazīstama pēc popularitāti ieguvušās animācijas filmas „Avārijas brigāde”.

Sargs.lv: Arī Jums šodien bija iespēja nobaudīt mūsu gādīgās ēdnīcas saimniecītes gatavotās pusdienas, kādas atziņas?
M.Putniņš:
Jāsaka, ka pusdienas pašas par sevi, kā tādas ir kaitīgas. Šīs - garšoja lieliski, apēdās viss, un nu, pēc pusdienām radošais noskaņojums ir pakritis zem tās burvīgās šniceles… vai kas tas bija… es īsti nezinu.
J. Cimermanis: Pieņemsim, ka karbonāde.
M.Putniņš: Vispār bija ļoti garšīgi.

  

Sargs.lv: Arī Cimermaņa kungs šodien nespēja atturēties no ministrijas pusdienu piedāvājuma?
J. Cimermanis:
Jāsaka, ka pusdienu dēļ vien varētu pāriet šajā ēkā strādāt.

Sargs.lv: Kādi ir iespaidi pēc pirmās filmēšanas dienas Aizsardzības ministrijā?
J. Cimermanis:
Mums šeit ir pārāk labi, lai es teiktu, ka ir bijuši kādi sarežģījumi. Mums šeit veicās, jo bijām domājuši un gaidījuši, ka šeit uzkavēsimies ilgāk, bet viss norit ļoti raiti, par izbrīnu pašiem un citiem.

Sargs.lv: Pastāstiet vairāk par sižetisko līniju šinīs filmēšanas dienās, ko varam vērot aizkadrā?
M.Putniņš:
Trakie veči izdomā doties armijā, un tad dabiski, ka šajā stāstā iesaistās aizsardzības ministrs. Tāpēc gribot negribot mums viņš jāfilmē, un kur tad viņu filmēt, ja ne viņa paša kabinetā – tātad šeit, Aizsardzības ministrijā. Aizsardzības ministrijas ēdnīca filmā ir tā kā Ministru kabineta ēdnīca. Vienkārši patīk mums kā te izskatās - te gatavo labāk un garšīgāk nekā vairums citās ēdnīcās. Arī porcijas lielākas nekā citur.
J. Cimermanis: Pievienojos.
M.Putniņš: Kārtīgiem vīriem kārtīgi jāēd. Tiem, kas tikai atsēž, tik labas pusdienas nevajag. Šejienieši, tomēr reizēm skrien un šauj. Citiem, tik labas pusdienas nevajag.
Šodien pie pusdienu galda tiekas ministru prezidents Mārtiņš Egliens, mūsu brīnišķīgais premjers un aizsardzības ministrs izmanto gadījumu, lai piesēstos pie tā paša galdiņa un pārrunātu sāpīgo tēmu par vecīšiem, kas gribēja armijā – kā viņus atšūt un aizsūtīt mājās, lai, viņaprāt, armija netiktu sabojāta. Jautrākā scenārija iezīme ir tāda, ka ministru prezidents ēd mannā biezputru ar sviestu – nu tā kā bērniem (Sargs.lv gan novēroja, ka scenārijā redzamas nelielas izmaiņas, jo sviests tika aizstāts ar aveņu ievārījumu), bet aizsardzības ministram ir kārtīga karbonāde ar kartupeļiem un salātiem.

   

Sargs.lv: Kā vērtējat līdzšinējo sadarbību ar Aizsardzības ministriju un bruņotajiem spēkiem?
J. Cimermanis:
Ļoti veiksmīga. Arī pagājusī vasara bija fantastiski veiksmīga. Viss notika kā plānots un gribētos. Pat laika apstākļi bija pasūtīti tādi, kā vajag.
M.Putniņš: Tas bija ļoti interesants posms. Pirmajā brīdī bija manāms, ka karavīri uz mums skatās tādām kā aizdomām. Ieradušies tie kino veidotāji – visu piepīpēs, salauzīs, visu pametīs un aizies. Būs nelāgi. Pēc neilga laika karavīri pamanīja, ka mēs esam samērā normāli cilvēki, tīrīgi un kārtīgi, mēbeles nelaužam un darām savu darbu.
Dīvainā kārtā mums ir sanācis realizēt visas trakās ieceres, ieskaitot ejošu tanku. Sajūta kā pasaku zemē. Notiek viss tā kā vajag, izveidojusies ļoti veiksmīga sadarbība, un ļoti ceru, ka arī karavīriem par mums palika pieklājīgs iespaids.

  

Sargs.lv: Cik ilgi vēl filmēšana turpināsies, un kad varam gaidīt filmas pirmizrādi?
M.Putniņš:
Filmēsim vēl divas dienas. Iespējams, ka piefilmēšana varētu būt arī maijā.
J. Cimermanis: Pavasara nav.
M.Putniņš: Kokiem lapu arī nav. Ja veiksies ar finansiālo pusi, tad pirmizrāde varētu būt jau rudenī, domājams septembrī. Noteikti kāda no pirmizrādēm varētu būt Ādažu poligonā. Varbūt vispirms tur, un tikai tad pārējiem.
J.Cimermanis:
Tas būtu vienkārši godīgi.
M.Putniņš: Priecājos, ka arī no armijas puses izjutu interesi par mums. Mūsu dzīve tomēr ir principiāli savādāka.

Vērojot filmēšanas procesu, rodas pārliecība, ka aizsardzības ministra p.i. U.Norenbergs, tiekoties ar aizsardzības ministru A.Pabriku varēs godam noziņot, ka šī valstiski svarīgā pienākumu izpilde pagājusi bez starpgadījumiem, un kas nav mazsvarīgi – mazināti arī plūdu draudi Ogres upē.

 

 

Dalies ar šo ziņu