Ādažu poligona klajos virsājus iecienījusi reta ziemotāja - svītrainā pūce

Latvijā
2F56007E681847B281A00894B52580F6.jpg

Ādažu poligona klajos virsājus iecienījusi reta ziemotāja - svītrainā pūce

Pērn decembrī, veicot Ādažu poligona apsaimniekošanas darbus, tā centrālajā daļā kādas egles galotnē tika pamanīta svītrainā pūce (Surnia ulula).

Šis ir tikai 20.svītrainās pūces novērojums Latvijā kopš 1990.gada 1.janvāra, liecina putni.lv informācija.

„Agrāk, 19.gadsimtā, Latvijā svītrainā pūce bijusi reta ligzdotāja, bet tagad ir reta ieceļotāja un ziemotāja,” militāro ziņu portālam „Sargs.lv” pastāstīja Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra Apsaimniekošanas departamenta Vides nodaļas pārvaldes referente Ieva Mārdega.

   

Parasti svītrainās pūces mīt Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā un Krievijas ziemeļrietumos, tālāk uz austrumiem plašā zonā pāri Sibīrijas taigai līdz Kamčatkai un Sahalīnai. Svītrainā pūce ir dienas putns, pārtiek no grauzējiem un arī nelieliem putniem, skaidroja vides speciāliste.

Gan pērn decembrī, gan šogad janvārī svītrainā pūce tika regulāri redzēta Ādažu poligona teritorijā dažādās vietās. Taču 1.februārī tika ievērots, ka poligonā uzturas jau divas svītrainās pūces, jo abi putni neilgu brīdi bija redzami vienlaikus.

 

Acīmredzot Ādažu poligona ainava ar klajiem virsājiem, mežu puduriem un atsevišķiem kokiem ir piemērota vieta šo pūču ziemošanai.

Sargs.lv jau ziņoja, ka pērn pavasarī, veicot Ādažu poligona bioloģiskās daudzveidības resursu apsekošanu, vides speciālisti uzdūrās visai neparastam atradumam – lāča pēdu nospiedumiem. Pēdu nospiedumi labi bija redzami poligona centrālajā daļā – uz smilšainā ceļa netālu no Puskas kurgāna.

Ādažu poligons ir unikāla teritorija, kurā redzams, kā regulārs traucējums, ko nodrošina militārās mācības, rada un uztur īpašus biotopus, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām sugām, tai skaitā daudzām rāpuļu sugām.

Vairāku dabas vērtību veidošanos un saglabāšanos ir sekmējušas teritorijā notiekošās militārās aktivitātes, kas virsājiem un kāpām nav ļāvušas aizaugt ar krūmiem.

Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka iedzīvotājiem ir stingri aizliegts ieiet un iebraukt Ādažu poligona teritorijā bez saskaņošanas ar Ādažu poligona administrāciju.

Dalies ar šo ziņu