Latvijas uzņēmums piedalās NATO spēju attīstības projekta realizācijā

Latvijā
Sargs.lv

Latvijas uzņēmums piedalās NATO spēju attīstības projekta realizācijā

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmums SIA "Komerccentrs DATI grupa" ir uzsācis līdzdalību vērienīgā NATO spēju attīstības projekta "NATO Sauszemes novērošanas programma" (Alliance Ground Surveillance - AGS) realizācijā.

Pēc vairāk nekā četru gadu ilga sagatavošanās darba 2012.gada 7.decembrī tika parakstīts līgums starp SIA "Komerccentrs DATI grupa" un programas virsuzņēmēju - Vācijas kompāniju Cassidian. Projekta realizācija ilgs līdz 2017.gada aprīlim.

SIA "Komerccentrs DATI grupa" ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas piedalās šāda mēroga projekta realizācijā. AGS projekta īstenošana notiek 13 NATO dalībvalstu, tostarp Latvijas, uzdevumā, izveidojot NATO Sauszemes novērošanas programmas vadības aģentūru (NATO Alliance Ground Surveillance Management Agency - NAGSMA), kas veido klienta un piegādātāja attiecības starp organizāciju un 13 NATO dalībvalstīm, kas iesaistītas projekta realizācijā.

AGS ir NATO programma, saukta arī par "Acis debesīs", kuras mērķis ir izveidot sistēmu, kas nodrošina zemes novērošanu un izlūkošanu no gaisa, izmantojot speciālas bezpilota lidmašīnas "Global Hawk". Lidmašīnas paredzēts apgādāt ar plaša apvidus daudzrežīmu zemes novērošanas sensoru (radaru) ar augstu veiktspēju un platu redzesleņķi. Novērošanas laikā iegūto liela apjoma informāciju ir paredzēts pārsūtīt uz centrālo vadības punktu, izmantojot specializētas uz zemes izvietotas mobilas vai stacionāras datu pārraides stacijas.

Plānots, ka AGS sistēma būs savietojama ar katras dalībvalsts nacionālajām un citām NATO izmantotajām novērošanas sistēmām. Paredzēts, ka visu NATO dalībvalstu bruņotajiem spēkiem būs pieeja AGS datu bāzēs esošajai informācijai uzdevumu pildīšanai starptautisko operāciju rajonos, gan arī lietošanai nacionālām vajadzībām. SIA "Komerrcentrs DATI grupa" uzdevums ir izstrādāt atsevišķus moduļus AGS projekta vadības programmatūrai.

Raksturojot projekta nozīmi uzņēmumam SIA "Komerccentrs DATI grupa", tā Pamattdarbības vadītājs Mārtiņš Jaunzemis akcentē: "Augsti novērtējam mums uzticēto iespēju piedalīties tik nozīmīga pasaules mēroga projekta realizācijā. Ticam, ka spēsim veiksmīgi veikt sev uzticētos uzdevumus projektā, kas ļaus popularizēt ne tikai mūsu uzņēmuma vārdu, bet arī visas valsts IKT nozari starptautiskā mērogā ".

Aizsardzības ministrija (AM) uzsver, ka AGS programma ir NATO kopējo aizsardzības spēju projekts, kura īstenošanai Latvija sniedz savu ieguldījumu un atbalstu. Novērošanas spējas attīstība kā viena no prioritātēm ir noteikta gan NATO politiskā līmeņa dokumentos, gan arī ņemta vērā gūtā pieredze NATO operācijās Afganistānā, Lībijā un cīņā pret pirātiem Indijas okeānā. Ministrija ir gandarīta, ka Latvijas uzņēmumam ir iespēja piedalīties šāda līmeņa projektā, tādējādi iegūstot pieredzi un kontaktus, sadarbojoties ar pasaules vadošajiem IKT industrijas pārstāvjiem.

Vienlaikus AM aicina visus Latvijas uzņēmumus aktīvi sekot līdzi informācijai par NATO iepirkumiem un iesaistīties citos NATO projektos.

AGS projekta īstenošanā piedalās kompānija no Latvijas, kā arī citu nozaru uzņēmumi no Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Vācijas, Itālijas, Lietuvas, Luksemburgas, Norvēģijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas un Amerikas Savienotajām Valstīm.

SIA "Komerccentrs DATI grupa" ir viens no vadošajiem informācijas un komunikāciju tehnoloģiju uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmums piedāvā augstas kvalitātes sarežģītu tehnoloģiju risinājumus un ārpakalpojumus, kuru kvalitāti nodrošina procesu un kvalitātes pārvaldība, un augsti kvalificēti speciālisti.

Dalies ar šo ziņu