Starptautisks pētījums par korupciju ierindo Latviju vidēji zema riska kategorijā

Latvijā
8ABDF009E34B43F38D3064A754FBF178.jpg

Starptautisks pētījums par korupciju ierindo Latviju vidēji zema riska kategorijā

„Transparency international UK” ir izstrādājuši valstu aizsardzības jomas pretkorupcijas indeksu, kas sniedz salīdzinošu analīzi par 82 valstu aizsardzības jomas iestādēm. Šīs 82 valstis ir atbildīgas par 94 % globālajiem militārajiem izdevumiem 2011.gadā, kas sastāda 1,6 kvintiljonus ASV dolāru.

Katru valsti izvērtēja neatkarīgs eksperts, balstoties uz tās valstu sniegtajām atbildēm uz 77 jautājumiem.

Ziņojumā secināts, ka tikai divās valstīs – Austrālijā un Vācijā – ir ļoti zems korupcijas risks aizsardzības jomā. Otrajā grupā ierindojas Norvēģija , Zviedrija un Austrija, bet Latvija atrodama trešajā (vidēji zema riska grupā) kopā ar Čehiju, Franciju, Itāliju, Japānu, Slovākiju, Spāniju, Poliju. Igaunija un Lietuva šajā pētījumā netika vērtētas.

Vislielākais korupcijas risks aizsardzības jomā identificēts Ēģiptē, Jemenā, Lībijā un Sīrijā.

Korupcija aizsardzības sistēmā tika izvērtēta pēc pieciem riska faktoriem - politiskais, finanšu, personāla, operacionālais un iepirkumu. Latvijā mazākie korupcijas riski ir saskatīti finanšu jomā, kur sabiedrībai ir pieejama visa nepieciešamā informācija par aizsardzības jomas ieņēmumiem un izdevumiem. Savukārt lielākie riska faktori tika konstatēti operacionālajā jomā, kur kā galvenais trūkums ir izcelts militārās doktrīnas neesamība korupcijas apkarošanai starptautiskajās operācijās.

Jāatzīmē, ka, līdzīgi kā Latvijai, arī Vācijai lielākais korupcijas risks identificēts tieši operacionālajā jomā, savukārt Austrālijas rādītāji finanšu darījumu un budžeta tēriņu caurskatāmībā ir sliktāki nekā Latvijai.

Ziņojumā secināts, ka tikai 30% valstu (t.sk. Latvijā) valdības strādā, lai samazinātu korupcijas riskus aizsardzības jomā, savukārt pārējo 70 % valstu nav izstrādāta sistēma un paņēmieni, kā novērst korupciju. 90% valstu nav mehānismu, kā pasargāt tos, kas ziņo par korupciju, nostādot šos ļaudis bīstamā situācijā.

50% valstu aizsardzības budžets nav publiski pieejams, vai arī publicēts saīsinātā variantā. Tikai 15% analizētajās valstīs ir pieejams saprotams un reāls pārskats par aizsardzības politiku.

Šis ziņojums sniedz iespēju aizsardzības jomas līderiem, nevalstiskajām organizācijām, likumdevējiem un starptautiskajām organizācijām identificēt galvenos korupcijas riskus aizsardzības nozarē un tos novērst.

 

Dalies ar šo ziņu