Turlavā atklāts piemineklis nacionālajiem partizāniem

Latvijā
33EAC45B5CBF4495B3ED99D99574E4C0.jpg

Turlavā atklāts piemineklis nacionālajiem partizāniem

Piektdien, 16.novembrī pulksten 13.00 Kuldīgas – Liepājas šosejas malā Turlavas pagastā netālu no „Ķikuriem” tika atklāts piemineklis nacionālajiem partizāniem. Piemineklis veidots egles formā, uz kura reljefā izvirzīts cīnītāja siluets, tā mets izstrādāts sadarbībā ar akmeņkali Voldemāru Kandevicu no SIA “Engelhards”.

 

Pasākums pulcēja vairāk nekā 300 dalībnieku, tai skaitā Kuldīgas novada vispārizglītojošo skolu skolniekus. Uzrunu teica arī Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Juris Zeibārts.

 

Viena no Latvijas Nacionālo partizānu apvienības prioritātēm ir apzināt Latvijas brīvības cīņu vietas un atstāt liecības par kritušajiem cīnītājiem. Otrā pasaules kara laikā un pēc tā Latvijā mežos iegāja vairāk nekā 20 tūkstoši iedzīvotāju. Tie bija gan karavīri, kuri palika uzticīgi Latvijas armijas zvērestam, gan civiliedzīvotāji, kuri, baidoties no atkārtotām represijām, pievienojās partizāniem. Daudzi patvērumu meklējot iegāja tieši Kurzemes mežos, jo Kurzeme bija tā teritorija, kura līdz pat Otrā pasaules kara oficiālajām beigām palika kā brīvības cietoksnis, kur cilvēki pulcējās cerot uz iespējamo Latvijas neatkarības starptautisko atzīšanu un palīdzību.

 

Kurzemē esošās brīvības cīnītāju vienības visvairāk koncentrējās tieši Kuldīgas un Aizputes apriņķos, mežos iegāja daudzi bijušie Latvijas armijas virsnieki, Lāčplēša ordeņa kavalieri. Tur tāpat kā visā Latvijā vēl daudzus gadus pēc kara beigām turpinājās pašaizliedzīgas cīņas, uzturot dzīvu ideju par neatkarīgu valsti, iedvesmojot cilvēkus ticēt tās atdzimšanai.

  

Divdesmit gadu laikā Latvijas Nacionālo partizānu apvienība ir uzstādījusi piemiņas zīmes daudziem neredzamā kara dalībniekiem. Nesen papildinātajā grāmatā „Nezināmais karš” ir apskatāmas liecības par nacionālās partizānu cīņas dalībniekiem un skatāmas izveidotās piemiņas vietas.


Dalies ar šo ziņu