Ar sprādzienbīstamajiem priekšmetiem piesārņotākajās teritorijās izvieto brīdinājuma zīmes

Latvijā
6A8D2FA8789D45F0887ECF7563B3AC59.jpg

Ar sprādzienbīstamajiem priekšmetiem piesārņotākajās teritorijās izvieto brīdinājuma zīmes

Šodien tika uzsākta brīdinājuma zīmju un informatīvu stendu izvietošana Cekules bijušās munīciju noliktavas teritorijā, lai informētu iedzīvotājus par šeit esošo sprādzienbīstamo priekšmetu apdraudējumu. Savukārt nākamnedēļ līdzīgas zīmes tiks uzstādītas bijušajā PSRS aviācijas mērķpoligona teritorijā Zvārdē.

Latvijā joprojām ir atrodams liels daudzums Pirmajā un Otrajā pasaules karā, kā arī Padomju laikā atstātas nesprāgušas munīcijas. Nacionālo bruņoto spēku nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) speciālisti ik gadu neitralizē vairākus tūkstošus artilērijas un mīnmetēju lādiņu, raķetes, granātas un citu sprādzienbīstamu priekšmetu uz sauszemes un jūrā. Kopš 2005.gada Latvijas teritorijā ir iznīcināti vairāk nekā 48 000 sprādzienbīstamu priekšmetu.

 

   

Lai palielinātu iedzīvotāju drošību un informētu par potenciālo apdraudējumu, Aizsardzības ministrija ir identificējusi teritorijas, kurās ir vislielākā sprādzienbīstamu priekšmetu koncentrācija, un nolēmusi uzstādīt informatīvas brīdinājuma zīmes bijušās Cekules munīciju noliktavas un PSRS aviācijas mērķpoligona teritorijā Zvārdē.

 

Cekules munīciju noliktavas teritorijā kopumā plānots izvietot 60 brīdinājuma zīmes un trīs informatīvus stendus, kuros būs norādes par teritorijā atrodamajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem un informācija, kā rīkoties šādu priekšmetu atrašanas gadījumā. Nākamnedēļ līdzīgus stendus plānots uzstādīt arī Zvārdes poligona teritorijā.

 

   

Bijusī munīciju noliktava Cekulē ir viena no lielākajām ar nesprāgušo munīciju piesārņotajām teritorijām Latvijā, kas militārām vajadzībām tika izmantota no 1920. līdz 1995.gadam. Noliktavas tika uzbūvētas Latvijas armijas vajadzībām, vēlāk tās izmantoja gan PSRS, gan Vācijas bruņotie spēki. Otrā pasaules kara laikā Sarkanās armijas partizāni noliktavas uzspridzināja, kā rezultātā to apkārtnē nonāca liels daudzums munīcijas. Vācu armijas karavīri pēc sprādziena neveica teritorijas attīrīšanu, bet uzbēra 1 līdz 2 metru biezu smilšu slāni. Kopš Otrā pasaules kara beigām noliktavas izmantoja PSRS armija.

Tā kā 240 hektāru lielā teritorija nav apsargāta un sprādzienbīstamie priekšmeti atrodas zemes virskārtā, tā ir bīstama iedzīvotājiem.

   

Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus, atrodot priekšmetus, kas varētu būt sprādzienbīstami, tos neaiztikt. Par tiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā pa telefonu 110 vai 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

 

 

Dalies ar šo ziņu