Graube: Drošības vide pasaulē strauji mainās, tādēļ nepieciešama daudznacionāla sadarbība

Latvijā
Sargs.lv

Graube: Drošības vide pasaulē strauji mainās, tādēļ nepieciešama daudznacionāla sadarbība

Drošības vide pasaulē ļoti strauji mainās, tāpēc starptautiskie konflikti prasa militāro un civilo sadarbību. Turklāt sadarbībai jābūt daudznacionālai, šodien NATO vingrinājuma "Steadfast" veltītajā preses konferencē uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube.

Šādi vingrinājumi ir unikāla iespēja plānot sadarbību daudzfunkcionālā vidē un ir svarīgi, ka šādās mācībās piedalās arī NATO partnervalstu pārstāvji, uzskata Graube.

Šajās mācībās piedalās arī kāds ģenerālmajors no Krievijas, un viņa dalību kā būtisku uzsvēra arī Graube un citas militārpersonas.

"Šis starpvalstu vingrinājums ir lielisks pierādījums atvērtībai sadarboties ar Eiropas Savienības valstīm un Krieviju. Jo vairāk mēs partnerus iesaistīsim savā darbībā, tas tikai stiprinās mūsu kopējo drošību gan reģionā, gan pasaulē. Savstarpēja uzticība un izpratne tad arī garantē rezultātu," uzsvēra Graube.

NATO vingrinājuma "Steadfast" preses un viesu dienu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā apmeklēja arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un NATO Spēku Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Ričards Širefs.

Dombrovskis atzina, ka vingrinājumi ir nozīmīgs notikums tādā aspektā, ka Latvijā ieradušās visaugstākā līmeņa NATO štāba amatpersonas. Turklāt mācības nenotiek tikai šogad, bet Latvija tās organizēs līdz pat 2016.gadam. Vingrinājumi esot nozīmīgs solis tālākajā Latvijas un NATO sadarbībā, kā arī parāda, kā alianse sadarbojas arī ar citām valstīm, tostarp Krieviju.

Dombrovskis norādīja, ka pēdējos gados Latvijas un NATO sadarbība ir tikai stiprinājusies, ko pierāda arī vairāki pieņemti lēmumi, piemēram, par beztermiņa gaisa patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā, kā arī pēdējā laikā mūsu valstī notikušās NATO mācības.

NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts pastāstīja, ka vingrinājumos bija izveidots mākslīgs scenārijs - mākslīgā valstī radušies politiski konflikti, kam par paraugu ņemtas dažādās valstīs notikušas konfliktsituācijas, kurās iepriekš iesaistījušies NATO spēki. NATO virsnieki vingrinājās plānošanā, kā situāciju veiksmīgāk atrisināt. NBS amatpersona uzsvēra, ka scenārijs netiek izspēlēts pret kādu konkrētu valsti, bet situācija tiek risināta, izņemot reālu ģeogrāfisko karti, vienīgi valstu un pilsētu nosaukumi ir izdomāti.

Latvija mācībās vairāk iesaistījusies, sniedzot uzņemošās valsts atbalstu, un arī tas ir liels izaicinājums. Zeibārts arī uzsvēra, cik liela nozīme ir šādu NATO amatpersonu uzņemšanā, jo veidojas personiski kontakti.

Tik augsta līmeņa NATO vingrinājumi Baltijas valstīs pagājušogad notika pirmo reizi, bet ar citu scenāriju nekā šogad. Vingrinājums "Steadfast Pinnacle" Latvijā norisinās no 24. līdz 28.septembrim. Visi vingrinājuma dalībnieki ir ģenerālmajori un ģenerālleitnanti, kuri jau šobrīd dien vadošos amatos NATO komandstruktūrās vai NATO operācijās.

Vingrinājums "Steadfast Pyramid" Latvijā norisinājās no 17. līdz 21.septembrim ar mērķi attīstīt NATO komandieru komandvadības un kontroles spējas operāciju plānošanā, sagatavošanā un vadīšanā. Vingrinājuma dalībnieki bija pulkveži un brigādes ģenerāļi.

Abu mācību dalībniekiem šī ir iespēja uzlabot zināšanas par NATO politiku, procedūrām, komandvadības un kontroles spējām, štābu struktūrām, kā arī par doktrīnu, kas nosaka NATO militāro operāciju plānošanu un izpildi.

Abos vingrinājumos piedalās vairāk nekā 50 vecāko un augstāko virsnieku, kā arī vairāk nekā 70 pasniedzēju, administratīvā atbalsta personāla, plānošanas speciālistu un ekspertu.

LETA/sargs.lv

Dalies ar šo ziņu