Militārās tehnikas izkraušana Ventspilī - labs civilmilitārās sadarbības piemērs

Latvijā
3EF9D223966B46F886BD30E0160E7FB0.jpg

Militārās tehnikas izkraušana Ventspilī - labs civilmilitārās sadarbības piemērs

„Noord Natie Ventspils” terminālā 4.jūnijā tika izkrauta otrā militārās tehnikas krava, kas pa dzelzceļu tiks nogādāta uz militārajām mācībām „Saber Strike 2012”, kas notiks Ādažu poligonā no 10. līdz 12.jūnijam. 

Termināla valdes locekle Viktorija Zeļenkeviča uzsver, ka iespēja pārvietot kravu ar prāmi un dzelzceļu kļūst arvien populārāka, jo transportēšana pa sauszemi ir daudz dārgāka degvielas patēriņa ziņā. Turklāt, piemēram, transportējot kravas pa autoceļiem no Vācijas būtu vajadzīgi divi šoferi, arī ne visi ceļi un tilti spēj uzņemt tik smagu bruņutehniku, būtu jārēķinās arī ar vērienīgiem satiksmes ierobežojumiem.  

Šajā kravā no Vācijas tika atvesta sabiedroto militārā tehnika, tai skaitā arī dažādu veidu „Stryker” bruņumašīnas, kas tiks izmantotas militārajās mācībās.

 

 

„Stryker” tiek izmantotas jaunākas datortehnoloģijas, tas spēj droši un precīzi nogādāt karavīrus uz dažādiem galamērķiem - tos var izmantot gan karadarbībā, gan sniedzot humanitāro palīdzību. Turklāt tie ir aprīkoti nevis ar kāpurķēdēm, bet riepām.

 

 

„Stryker” bruņutehnikas grupā ir 11 veidu transportlīdzekļi, tos var viegli transportēt ar C-5, C-17 un C-130 lidmašīnām, kā arī ar prāmjiem, pa ceļu un dzelzceļu,  tie ir spējīgi darboties 15 minūtes pēc izkraušanas.

 

Prāmis no Vācijas līdz Latvijai ierodas 22 līdz 24 stundu laikā, militārā tehnika ir nostiprināta uz platformām, kuras pēc tam tiek izvestas no prāmja un izvietotas termināla teritorijā. Uz dzelzceļa sastāva militārā tehnika tiek uzkrauta ar „Calmar”, turklāt ļoti operatīvi - dienas laikā.

 

„Termināla darbinieki ir apmācīti izkraut gan civilās, gan militārās kravas,” apliecina termināla komercnodaļas vadītājs Artis Šenkevics. „Pieredze, ko mēs gūstam, pārkraujot arī militārās kravas, ir noderīga tālākajai attīstībai un sadarbībai arī ārpus konkrētajām mācībām.”

Militārās kravas ir iespējams transportēt arī uz Rīgas ostu, bet mācību uzdevums ir pārbaudīt sarežģītāko transportēšanas ceļu ar pēc iespējas vairāk iesaistītajām civilajām iestādēm, lai pārliecinātos par šo iestāžu spēju. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem kopā ar civilajām institūcijām ir jābūt gataviem uzņemt sabiedroto valstu bruņotos spēkus Latvijas teritorijā, tāpēc ir izstrādāta uzņemošās valsts atbalsta sistēma - civilais un militārais atbalsts, ko miera laikā, krīzes vai kara apstākļos uzņemošā valsts sniedz sabiedroto spēkiem un organizācijām, kas atrodas valsts teritorijā, veic tajā operācijas vai šķērso to.

 

Dalies ar šo ziņu