Pabriks pauž Latvijas atbalstu Melnkalnes integrācijai NATO

Latvijā
Sargs.lv

Pabriks pauž Latvijas atbalstu Melnkalnes integrācijai NATO

31.maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Melnkalnes ārlietu un Eiropas integrācijas ministru Milanu Ročenu (Milan Rocen) un pārrunāja divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, kā arī Melnkalnes centienus integrēties NATO un Eiropas Savienībā.

„Latvija atbalsta Melnkalni ceļā uz dalību NATO, kā tika uzvērts arī Čikāgas samita laikā,” norādīja aizsardzības ministrs A.Pabriks. „Mēs augsti novērtējam Melnkalnes ieguldījumus reģionālā un starptautiskajā drošībā, it īpaši atbalstu ISAF militārajā operācijā un Afganistānas nākotnē.”

M.Ročens pateicās par Latvijas atbalstu uzsverot, ka Melnkalnei integrācijas procesi starptautiskajās organizācijās ir svarīgi, jo veicina reformu īstenošanu un valsts attīstību. Viņš norādīja, ka šajā procesā Melnkalnei ir ļoti svarīga Latvijas pieredze: „Mūsu valstīm ir līdzīga pagātne un kopīgi stratēģiskie mērķi, tāpēc vēlamies no jums mācīties, kā maza valsts var sasniegt lielus, stratēģiskus mērķus.”

A.Pabriks informēja par Baltijas valstu ciešo sadarbību ar Ziemeļvalstīm aizsardzības jomā, kas var būt piemērs arī Balkānu valstīm.

Latvijas aizsardzības ministrs informēja M.Ročenu par Latvijas lēmumu izmeklēt iespējas nosūtīt pārstāvi no Latvijas uz NATO Konsultatīvajā padomē Melnkalnē.

Ministri pārrunāja reģionālās drošības aktualitātes Balkānu reģionā, kā arī iespēju sadarboties militārās izglītības jomā. M.Ročens pateicās par to, ka Latvija bija viena no pirmajām ES valstīm, kas atzina Melnkalnes neatkarību un personīgi A.Pabrikam par deputātu grupas izveidošanu Latvijas parlamentā sadarbības attīstīšanai ar Melnkalni.

A.Pabriks pasniedza ielūguma vēstuli Melnkalnes aizsardzības ministrei profesorei Miliciai Pejanovicai-Djurisicai ar aicinājumu darba vizītē apmeklēt Latviju.

2011.gada septembrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks darba vizītē apmeklēja Melnkalni, kur aicināja Melnkalnes bruņoto spēku pārstāvjus izmatot apmācības iespējas Liepājas ūdenslīdēju skolā un BALDEFCOL koledžā Tartu, kā arī pauda Latvijas gatavību sniegt konsultācijas par sabiedrības informēšanu par dalību NATO, ko varētu īstenot ar ciešāku abu valstu nevalstisko organizāciju sadarbību.

Dalies ar šo ziņu