Ādažu poligonā Starptautiskajā bioloģiskās daudzveidības dienā jaunsargiem un skolēniem stāsta par g

Latvijā
A70533D2A6F9446CADB1A23F8D31941F.jpg

Ādažu poligonā Starptautiskajā bioloģiskās daudzveidības dienā jaunsargiem un skolēniem stāsta par gludeno čūsku

22.maijā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju rīkoja Starptautiskajai bioloģiskās daudzveidības dienai veltītu pasākumu – ekskursiju Ādažu poligonā un vienlaikus arī aizsargājamo ainavu apvidū „Ādaži”, kas ir iekļauts Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju – Natura 2000 – tīklā.

Ekskursijā uz Ādažu poligonu devās vairāk nekā 100 jaunsargu no Rīgas un Vidzemes un skolēnu no Latvijas Dabas muzeja pulciņiem.

 

Pasākuma galvenā varone bija Latvijas Sarkanajā grāmatā, Eiropas apdraudēto abinieku un rāpuļu Direktīvā un Bernes konvencijā iekļautā gludenā čūska Coronella austriaca, kuru Latvijas Dabas muzejs 2012.gadā pasludināja par gada dzīvnieku.

   

Gludenā čūska, kas ir viena no Latvijā sastopamajām trim čūsku sugām (pārējās: zalktis un odze), sastopama visā Eiropā, taču Latvijā tā ir ļoti reta, jo te atrodas tās izplatības areāla galējā ziemeļu robeža. Gludenās čūskas ir sastopamas Piejūras zemienē un Kurzemes piekrastē posmā no Slīteres līdz Ķemeru Nacionālajam parkam. 2011.gadā tika atklāta jauna tās atradne Ādažu poligonā.

Dabas aizsardzības speciālisti stāstīja arī par citiem Latvijas rāpuļiem, īpašu uzmanību pievēršot tieši Ādažu poligonā sastopamajiem rāpuļiem.

Klātesošos iepazīstināja arī ar konvenciju par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām. Savukārt 3.reģionālā nodrošinājuma centra pārstāvji dalībniekus iepazīstināja ar militāro tehniku, kā arī stāstīs par militārajām mācībām un citiem ar militāro dienestu saistītiem jautājumiem.

   

Ādažu poligons ir unikāla teritorija, kurā redzams, kā regulārs traucējums, ko nodrošina militārās mācības, rada un uztur īpašus biotopus, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām sugām, tai skaitā daudzām rāpuļu sugām. Atvērto durvju dienas ar dabas vērtībām daudzveidīgajā Ādažu poligonā tiek rīkotas regulāri.

Aizsargājamo ainavu apvidus „Ādaži” atrodas Ādažu un Sējas novados. Tas izveidots 2004.gadā Ādažu poligona teritorijā. Ainavu apvidus platība ir 6126 hektāri, kas ir 78% no poligona teritorijas. Šīs aizsargājamās teritorijas mērķis ir nodrošināt vairāku ES īpaši aizsargājamu mežu, pļavu, kāpu, purvu un ūdeņu veidu (biotopu), kā arī vairāku apdraudētu augu un dzīvnieku sugu saglabāšanos.

   

Te sastopami 10 ES nozīmes biotopi, 22 Latvijas un Eiropas nozīmes augu un 32 dzīvnieku sugas. Šī teritorija visnozīmīgākā ir ES īpaši aizsargājamā un Latvijā gandrīz izzudušā biotopa – virsāju – saglabāšanai, jo ainavu ap vidus ir vislielākā šī biotopa atradne Latvijā. Ainavu apvidus teritorijā ietilpst dabas liegums „Lieluikas un Mazuikas ezers”, kas izveidots, lai saglabātu retus ezeru biotopu veidus un īpaši aizsargājamus augus.

Kopš 2004.gada aizsargājamo ainavu apvidus iekļauts ES nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju – Natura 2000 – tīklā. Daļai no ainavu apvidus teritorijas piešķirts starptautiski putniem nozīmīgas vietas statuss, jo tajā sastopamas Eiropas mērogā apdraudētas putnu sugas – purva piekūns, rubenis un stepes čipste.
Vairāku dabas vērtību veidošanos un saglabāšanos ir sekmējušas teritorijā notiekošās militārās aktivitātes, kas virsājiem un kāpām nav ļāvušas aiz augt ar krūmiem.

Dalies ar šo ziņu