Latvija aizgūs Mičigānas pieredzi simulatoru izmantošanā karavīru apmācībā

Latvijā
173C5856C2D6471291D7482E0A761ED5.jpg

Latvija aizgūs Mičigānas pieredzi simulatoru izmantošanā karavīru apmācībā

18.maijā, darba vizītē ASV pirms došanās uz Čikāgas samitu, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālmajors Raimonds Graube apmeklēja Mičiganas Greilingas poligonu un tikšanās laikā ar ģenerālmajoru Gregoriju Vadnais vienojās izskatīt iespēju veikt pieredzes apmaiņu par simulatoru izmantošanu karavīru apmācībā.

Mičiganas gvardē tajos tiek attīstīta taktiskā plānošana un savstarpējā sadarbība kaujas situācijās. G.Vadnais norādīja, ka tas ir ļoti lēts, bet efektīvs apmācību veids, kas karavīriem palīdz sagatavoties uzdevumu pildīšanai. A.Pabriks pateicās ASV Nacionālajai gvardei par atbalstu NBS un Zemessardzes attīstībā un gatavību iesaistīties jaunos projektos.

 

Puses pārrunāja sadarbības tālāku attīstību, tai skaitā kopīgi uzsākto projektu Libērijā, kur šobrīd atrodas divi NBS instruktori.

Plānots, ka ASV vadītās Padomnieku grupas atbalsts instruktoru apmācības sistēmas pilnveidošanā ilgs trīs gadus, Mičiganas un Latvijas instruktori uz Libēriju dosies divas reizes gadā, savukārt vēl divas reizes gadā tiksies Mičiganā.

G.Vadnais augstu novērtēja Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru profesionalitāti: „Latvija ir viena no dažām valstīm pasaulē, kurai ir tik zinoši un atbilstoši sertificēti speciālisti šajā jomā un Latvijas īstenotā apmācības programma var būt piemērs citām valstīm.” A.Pabriks pateicās par sadarbību gaisa atbalsta kontrolieru apmācības programmas īstenošanā, jo Latvijas karavīru zināšanas šobrīd tiek veiksmīgi izmantotas arī starptautiskajā operācijā Afganistānā. Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbība gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā tika uzsākta 2007.gadā.

 

Mičiganas Greilingas poligonā A.Pabriks un ģenerālmajors R.Graube tika iepazīstināti arī ar atmīnētāju darbu un mīnu meklēšanu reālā vidē. Amatpersonas apmeklēja arī Lensingas „Purpura sirds” (Purple Heart) asociācijas sanāksmi. „Purpura sirds” apbalvojums tiek piešķirts kaujās ievainotajiem vai nogalinātajiem ASV karavīriem. Līdzīgs apbalvojums kopš šī gada tiek piešķirts arī Latvijas karavīriem.

Latvijas sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi notiek jau kopš 1993.gada. Galvenās sadarbības jomas ir kaujas inženieru apmācība, artilērijas speciālistu apmācība, vingrinājumi starptautisko operāciju uzdevumu veikšanai, apmācība apgādes un nodrošinājuma jautājumos, apmācība kiberaizsardzības jautājumos.

Dalies ar šo ziņu