Pabriks: Ģenerālis Kurelis mums jāatceras kā patriotisks līderis

Otrais pasaules karš
Sargs.lv
kurelieši
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

2012. gadā aprit 130 gadi, kopš dzimis Jānis Kurelis – Latvijas armijas ģenerālis, Lāčplēša Kara Ordeņa kavalieris, Kureļa grupas komandieris.

„Jānis Kurelis mums jāatceras kā patriotisks līderis, ģenerālis, kurš ap sevi pulcēja jaunas paaudzes karavīrus, lai cīnītos par brīvu un neatkarīgu Latviju,” uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

„Lai arī tērpts vācu uniformā, viņš pretojās gan nacistiskās Vācijas, gan padomju Krievijas centieniem iznīcināt mūsu valsti. Drosme un cēli mērķi bija viņa vadmotīvs.

Aizsardzības ministrs tāpat uzsvēra, ka ģenerālis Kurelis bija viens no tiem virsniekiem, kas jau tolaik izcēlās ar demokrātisku un rietumniecisku orientāciju, iestājoties par tādām pamatvērtībām kā neatkarība, brīvība, vienlīdzība. Viņš ar savu  personību un piemēru spēja aizraut daudzus citus, radot kureliešu kustību.

5. maijā leitnanta Rubeņa bataljona muzejā Ugālē notika svinīgs ģenerāļa Jāņa Kureļa 130. dzimšanas dienas piemiņas pasākums, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Ģenerāļu kluba biedri un Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis.

 

Dalies ar šo ziņu