Vīru kopa Vilki izlaiž jaunu latviešu karavīru dziesmu disku

Latvijā
Sargs.lv

Vīru kopa Vilki izlaiž jaunu latviešu karavīru dziesmu disku

Latviešu karavīru dziesmu kolekcija papildināta ar vēl vienu dziesmu apkopojumu, un par to, kā jau vairākas iepriekšējās reizes, parūpējusies vīru kopa «Vilki». Viņu jaunais kompaktdisks «Brīvības kareivji» ierakstīts aizvadītā gada nogalē, savukārt diska prezentācija notika janvāra sākumā.
 
Līdztekus jau minētajam diskam «Vilki» uzfilmējuši klipu dziesmai «Ar nāvi mēs esam uz tu». Bet diskā apkopotās latviešu karavīru dziesmas aptver vēstures posmu no bermontiādes un Brīvības cīņām līdz pat leģionāru un partizānu cīņu gaitām Otrā pasaules kara laikā. Līdzās ieraksta patriotiskajai un nacionālajai nozīmei jāuzsver tā vēsturiskā un nu jau arī folkloriskā vērtība:

Nākamajām paaudzēm tiek saglabātas senas un ne tik senas latviešu cīnītāju dziesmas, no kurām daudzas līdz šim nav dokumentētas.

Vīru kopas «Vilki» dalībnieks Andris Balcers stāsta: visas diskā ierakstītās dziesmas ir «Vilku» atrastas, apzinātas un iegūtas no pašiem dažādu laiku karu dalībniekiem. Piemēram, viena no bermontiādes laika dziesmām iegūta no nu jau sirma Daugavgrīvas pašpuikas. «Mēs varam tikai pamācīties pašcieņu un stāju no šī bijušā kareivja. Zaudējis dzirdi, runā tikko dzirdami, bet, kā sāk dziedāt — augums stalts, krūtis izriestas — pilnīgi cits cilvēks.» Tieši šādi cilvēki mums ir nodevuši mantojumā ne tikai savas dziesmas, bet arī Latviju, kas tagad jāaizstāv un jāuztur mūsu paaudzei, jo cita ceļa vai iespējas vienkārši nav.

«No visām šīm dziesmām var secināt — latvju karavīrs vienmēr ir bijis harmoniska personība, kas saglabājis dziļu iedzimto inteliģenci un radošo garu, bet nepieciešamības gadījumā varējis arī iedot pa aci pretiniekam,» uzsver A. Balcers.

Šo uzskatu apliecina arī viens no «Vilku» radītājiem, iedvesmotājiem un dibinātājiem — Māris Osis, bijušais bokseris un skolotājs. Gadu gaitā viņš mērķtiecīgi meklējis un vācis latviešu karavīru dziesmas un turpina šo darbu joprojām. Sirmais kungs klātesošajiem atgādināja, ka 2015. gadā Latvija atzīmēs latviešu strēlnieku simtgadi. Par godu šim notikumam ir cerība organizēt vēsturisku konferenci, savukārt vēl viena viņa iecere ir Dubultos, pasaku mājā «Undīne» izveidot pastāvīgu ekspozīciju, kas būtu veltīta strēlniekiem. «Tieši tur tapis pirmais strēlnieku pulks. Tur, esot atpūtā, mūsu karavīri bija plecu pie pleca ar tālaika Latvijas kultūras darbiniekiem,» teic M. Osis.
 
Runājot par turpmākajiem nākotnes plāniem, «Vilku» dalībnieki pastāstīja, ka ir iecerēts jūrnieku dziesmu ieraksts, kas ļaus apzināt un saglabāt vēl vienu mūsu kopējās vēstures daļu.

Taivo Trams, Tēvijas Sargs



Dalies ar šo ziņu