Bauskas novadā tapusi piemiņas vieta nacionālajiem partizāniem

Latvijā
Sargs.lv

Bauskas novadā tapusi piemiņas vieta nacionālajiem partizāniem

Bauskas novadā izveidota vēl viena vieta, kur godināt varoņus, kuri pagājušā gadsimta vidū pēc Otrā pasaules kara turpināja cīņu par Latvijas neatkarību, vēsta Bauskas Dzīve.

15.septembrī piemiņas vieta iesvētīta Ceraukstes pagasta Plūdoņa kapos. Līdzās Baltajam krustam novietota stēla, kurā lasāmi 17 uzvārdi, slepenās iesaukas, kā arī teksts “Krituši cīņā pret komunistisko okupāciju Ceraukstes, Panemūnes, Īslīces un Pabiržu (Lietuva) pagastā, 1945-1954”.

Iesvētot krustu, Nacionālo bruņoto spēku kapelāns Raimonds Krasinskis sacīja, ka ikvienam kapsētā ienākošajam piemiņas vieta liks aizdomāties par tēvzemi un tās skaudro pagātni.

Vēsturnieks Raitis Ābelnieks teica, ka šeit varēs godināt arī tos Latvijas nacionālos partizānus, kuru atdusas vieta nav zināma. Viņš uzsvēra, ka šo cilvēku cīņa teju desmit gadu pēc Otrā pasaules kara nav bijusi veltīga. Viņi cīnījās un krita par mērķi, kurš patiešām ir sasniegts – Latvija un Lietuva ir atguvušas neatkarību.

Latvijas Nacionālo partizānu apvienības priekšsēdētājs Ojārs Stefans pauda gandarījumu, ka piemiņas vietas iekārtošanu atbalstījusi Bauskas novada pašvaldība. Tāpat viņš cildināja smalkmehāniķi un prasmīgo virpotāju Hariju Frīdemani, kurš savu laiku un līdzekļus ieguldījis metāla krusta izgatavošanā. Kā Bauskas Dzīvei atklājis Ojārs Stefans, līdzīga piemiņas vieta izveidota arī pie Skaistkalnes baznīcas, tās atklāšana plānota oktobra sākumā.

Dalies ar šo ziņu