Vedneiss: Latvijas karavīri ir ļoti profesionāli

Latvijā
EC7D97EF63BD4A079E5F5DDFA5ED5A8A.jpg

Vedneiss: Latvijas karavīri ir ļoti profesionāli

ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vedneiss, kas 12.augustā ieradās darba vizītē Latvijā, intervijā portālam TVNET norāda, ka Latvijas militārās sadarbības programma ar ASV kalpojusi kā modelis citām Austrumeiropas valstīm, un, ka Latvijas karavīri ir ļoti profesionāli un prasmīgi.

Jau kopš 90.gadu sākuma Zemessardzei izveidojusies cieša sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi. 2008.gadā Nacionālie bruņotie spēki uzsāka sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, apmācot Afganistānas Nacionālās armijas karavīrus.

ASV Nacionālā gvarde ir otra lielākā militārā vienība valstī, ar aptuveni 464 000 karavīru. Vairāk ir vienīgi ASV armijas iesaukumā, kur dien 570 000. Nacionālās gvardes pienākumi ietver ne vien federālos pienākumus, bet arī atbalstu valstij un varasvīriem.

Kā raksta TVNET, ģenerālmajora Vedneisa pārraudzībā atrodas aptuveni 12 500 karavīru, tāpat arī kara veterāni. Viņš atbildīgs arī par Mičiganas štata sadarbības programmu ar Latviju, kas aizsākta 1992.gadā. Mičiganas Nacionālā gvarde kopā ar Latvijas armiju Afganistānā bijusi trīs reizes, bet militāro apmaiņas programmu skaits ar zemessardzi pārsniedz desmit. To rezultātus viņš vērtē kā ļoti labus.

Foto: mil.lv arhīvs

“Ļoti profesionāla un ārkārtīgi prasmīga armija. Kopā ar latviešiem karā esam devušies trīs reizes un bez vilcināšanās darītu to atkal, jebkurā laikā, jebkurā vietā,” aicināts raksturot karavīru sagatavotības līmeni, TVNET teica Vedneiss.

Vedneiss uzsver, ka militārā sadarbība ir ieguvums abām valstīm, ne vien no militārā, bet arī kultūras apmaiņas viedokļa. Latviešu un amerikāņu karavīri uztur kontaktus arī ārpus tiešajiem pienākumiem un apciemo viens otru. “Varat pieiet pie ikviena no maniem karavīriem, kas bijis kopā ar latviešiem. Tur ir ļoti tuvas personiskās attiecības, un mēs jūtamies ļoti uzticīgi šai valstij. Daudzi no karavīriem, tāpat kā es, uzskata Latviju par savām otrajām mājām.”

ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vedneiss Rīgā tikās ar NBS vadību un apmeklēja Zemessardzes 20 gadiem veltītos pasākumus. Ģenerālmajora vizīte Rīgā noslēdzās 16.augustā.

Dalies ar šo ziņu